Војни споразум Србије и Хрватске

Министри одбране Србије и Хрватске, Драган Шутановац и Бранко Вукелић, потписали у Загребу Споразум о сарадњи у области одбране. Споразум изузетно важан за нормализацију односа две земље и за стабилизацију региона југоисточне Европе, оценили министри.

Министри одбране Србије и Хрватске, Драган Шутановац и Бранко Вукелић, потписали су, у Загребу, Споразум о сарадњи на подручју одбране.

Министри су, на конференцији за новинаре, оценили да је потписани споразум изузетно важан за нормализацију односа Србије и Хрватске и за стабилизацију региона југоисточне Европе.

Министар одбране Србије Драган Шутановац истакао је да уговор има и професионалну и политичку важност. Према његовим речима, он отвара могућност за још чвршћу војну сарадњу двеју земаља.

"Србија и Хрватска имају још отворених питања, а кроз овај споразум имаћемо могућност да сарађујемо како бисмо их решили," рекао је Шутановац.

Драган Шутановац је нагласио да споразум отвара могућност и за сарадњу на подручју војне индустрије и могућност заједничког наступа Србије и Хрватске на трећим тржиштима.

Потписани уговор само подстрек за сарадњу, рекао је Шутановац, и додао да ће тек бити отворени разговори о конкретним облицима сарадње на том подручју и да ће "професионлци лако наћи шта је то што је њима непоходно и што могу да размењују кроз ову сарадњу".

Такође, рекао је да је ће Србија користити искуства Хрватске у мировним мисијама и да планира да се, до краја ове године, војници Србије укључе у мировне мисије у Либану и на Кипру.

Вукелић: Добра база за успешну сарадњу

Хрватски министар одбране Бранко Вукелић оценио је да Споразум о сарадњи на подручју одбране "дефинише добру базу за још успешнију сарадњу", истичући да је тај споразум изузетно важан за стабилизацију односа Србије и Хрватске, а и за цели регион југоисточне Европе.

Вукелић је рекао да је са српским колегом разговарао и о сарадњи у војном образовању, истичући као посебно важном сарадњу две земље у војној индустрији која до сада, како је рекао, није била предмет озбиљне сарадње.

Објаснио је да ће о конкретним облицима сарадње разговарати експерти две земље.

"Верујем да ће споразум дати подстицај даљој нормализацији односа Србије и Хрватске и да ће бити добро прихваћен у регији", рекао је Вукелић, наводећи да не очекује критике у Хрватској због потписаног споразума са Србијом.

Вукелић је подсетио да Хрватска сличан споразум о сарадњи на подручју одбране има и са другим земљама у региону.

На питање новинара да ли је са хрватским колегом разговарао о учешћу хрватских војника у међународним снагама Кфора на Косову, министар Драган Шутановац је одговорио да је учешће свих међународних снага у Кфору неопходно како би се осигурала безбедност свих грађана Косова.

Истакао је да је, у том смислу, веома значајан и наставак учешћа хрватских снага на Косову.

Споразум нова ера у политичким и војним односима

Споразум оружаних снага Хрватске и Србије је нова ера у политичким и војним односима две земље, изјавио је хрватски председник Иво Јосиповић.

Споразум представља стабилност у региону, а "такви споразуми се не потписују са слабим партнерима", изјавио је Јосиповић.

Коменатришући да ли се плаши да је споразум потписан прерано, Јосиповић је одговорио да такви споразуми могу бити потписани само прекасно.

Начелник главног штаба Хрватске војске Јосип Луцић изјавио је да није у његовој надлежности да даје коментаре, али да се се од споразума очекује "размена способности".

"Оружане снаге Србије имају одређене способности које ћемо ми убудуће користити", рекао је Луцић и додао да Хрватска предњачи по искуству у мировним мисијама Азије и Африке.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво