Сарадња Србије и Америке

Меморандум о сарадњи Србије и Организације Америчких Држава потписали у Лими шеф српске дипломатије Вук Јермић и генерални секретар ОАД Хосе Мигуел Инсулза. Србија подржава Повељу ОАД, која подразумева поштовање међународног права и суверенитета држава чланица УН, рекао Јеремић.

Министар спољних послова Србије Вук Јермић и генерални секретар Организације Америчких Држава Хосе Мигуел Инсулза потписали су, у Лими, Меморандум о сарадњи Србије и ОАД.

"Задовољство ми је што, као први министар спољних послова у историји моје земље, потписујем Меморандум о разумевању са Организацијом Америчких Држава", рекао је Јеремић.

Шеф српске дипломатије истакао је да би овај документ требало да побољша сарадњу Србије и ОАД у бројним областима, као што су трговина, култура и образовање.

Јеремић је захвалио генералном секретару ОАД на подршци и нагласио да Србија, поред пријатеља у Европи, има пријатеље и у ОАД-у, а генерални секретар ОАД-а Хосе Мигуел Инсулза рекао је да је Србија, као држава посматрач, веома активна у раду ОАД.

Дијалог и мултилатерална сарадња, истакао је Инсулза, веома су важни за развој демократских институција, људских права, безбедности и просперитета грађана.

Поштовање међународног права

У говору на 40. редовном заседању Генералне скупштине ОАД  министар Јеремић је рекао да Србија снажно подржава Повељу ОАД, у којој се каже да је међународно право стандард земаља ОАД, што укључује и мирно решавање неспоразума и поштовање суверенитета и територијалног интегритета држава чланица УН.

Шеф српске дипломатије рекао је да је једнострано проглашење независности Косова угрозило темељне принципе међународног права и констатовао да су "сепаратисти покушали насилно да промене границе Србије, али у томе нису успели".

То се није десило и због солидарности земаља ОАД, међу којима више од три четвртине њих није признало независност Косова, рекао је Јеремић и додао да "принципијелну подршку никада нећемо заборавити".

Јеремић је подсетио да је Србија на једнострано проглашену независност Косова реаговала мирно и максимално уздржано, делујући кроз Генералну скупштину УН, која је затражила саветодавно мишљење Међународног суда правде у Хагу.

Шансе за историјски компромис Срба и Албанаца

Министар спољних послова Србије апеловао је на све земље ОАД које нису признале Косово да задрже такав став, "јер ће на тај начин допринети уверењу целе међународне заједнице да је компромис могућ".

"Верујем да ће шансе за историјски компромис Срба и Албанаца бити повећане, чим суд достави своје мишљење", рекао је Јеремић и истакао да је Србија спремна да учествује у конструктивном дијалогу, који би требало да доведе до обострано прихватљивог решења за проблем Косова.

"Разговори захтевају флексибилност обе стране. Србија ће конструктивно наступити, јер решење мора да се пронађе, али никада нећемо прихватити наметнуто укидање наших суверених права на Косову. То нити је легитимно, нити одрживо", поручио је Јеремић.

Организација Америчких Држава је међународна организација 35 америчких држава Северне и Јужне Америке. Седиште ОАД је у Вашингтиону. Основана је 1948. године потписивањем Повеље ОАД која је ступила на снагу 1951. године.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи