Безбедносна сарадња са ЕУ

Учвршћивање даљих односа Србије са Европском унијом мора ићи кроз повећано поверење у безбедносном и одбрамбеном сектору, изјавио министар одбране Драган Шутановац, после разговора са европским парламентарцима у Бриселу.

Министар одбране Драган Шутановац представио је реформе система одбране у Србији посланицима Европског парламента у Бриселу.

Посланици Европског парламента оценили су да су реформе кључне за напредак Србије ка ЕУ и закључили да је Србија на добром путу да постане поуздани партнер ЕУ у области одбране и безбедности.

Парламент у Бриселу дао је подршку ономе што је Србија учинила у последње три године у области реформе одбране, рекао је Шутановац након излагања у Поткомитету за одбрану и безбедност Европског парламента.

"Демократска контрола оружаних снага је један од кључних услова чланства у ЕУ за сваку земљу. Напредак у тој области је је показатељ за све остале реформе", рекао је председник одбора за безбедности и одбрану Европског парламента Арно Донзан.

"Србија и ЕУ ће бити партнери, а нама су потребни поуздани партнери у области безбедности и одбране. Треба да превазиђемо тешкоће из прошлости и присуство министра Шутановца доказује да су се ствари промениле", рекао је Донзан.

Министар одбране Србије рекао је да је расправа показала је да војска већ испуњава европске стандарде.

"Оно што је посебно интересовало наше саговорнике је какви су планови у будућности везани за регионалну сарадњу. Рекао сам да већ у понедељак наша делегација путује у Загреб и да планирамо да ту сарадњу заокружимо на нивоу целог Балкана и да имамо систем безбедности који је неопходан зарад грађана целог региона", рекао је Шутановац.

Чланство у НАТО није на дневном реду, рекао је Шутановац, позивајући се на пример неутралних земаља Шведске и Аустрије као модела сарадње. Посланике је интересовала и сарадња са Хагом и улога војске у том послу.

Известилац Европског парламента за Србију Јелко Кацин рекао је да се нада да ће дневници Ратка Младића помоћи да се заврши сарадња са Хашким трибуналом.

"Завршавање сарадње са Трибуналом би нама много олакшала напоре да промовишемо Србију у Европском парламенту и да кренемо у процес ратификације ССП-а, што је предуслов за статус кандидата и почетак преговора", рекао је Кацин.

Српски министар одбране је нагласио да нико више не поставља питање да ли Војска Србије штити хашке оптуженике и то је заиста важан резултат.

"Војска, односно ВБА, учествује у акционом систему и у складу са законом испуњава задатке. Рекао сам данас овде да је политичка одлука давно донесена и ми ћемо ту одлуку спровести", рекао је Шутановац.

Посланици ЕП подржали су идеју о учешћу Србије у војним и безбедносним мисијама Европске Уније.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи