Црноморска економска сарадња

Србија снажно подржава стабилност у региону, развој добросуседских односа, и унапређење и развијање активности у стварању повољне економске, али и политичке сарадње у региону, рекла председница Скупштине Славица Ђукић- Дејановић.

Председница Скупштине Србије Славица Ђукић-Дејановић рекла је, на отварању 35. Генералне скупштине Парламентарне скупштине црноморске економске сарадње (ПСЦЕС), да Србија снажно подржава стабилност у региону, развој добросуседских односа и унапређење и развијање активности у стварању повољне економске, али и политичке сарадње у региону.

"Србија је демократска држава која своју будућност види у заједници са другим државама Европе, али и у сарадњи са свим пријатељским државама света", рекла је Ђукић-Дејановић, која је, симболичним ударцем чекићем о сто, означила почетак 35. Генералне скупштине ПСЦЕС.

Ђукић-Дејановић је истакла да је Србија, од свог приступања тој организацији, опредељена за развој и оснажење добросуседских и пријатељских односа са земљама суседима, чланицама ПСЦЕС.

Председница српског парламента нагласила је да је делегација Скупштине Србије при тој организацији, будући да је чланство у ЕУ један од приоритета спољне политике Србије, подржавала продубљивање сарадње Парламентарне скупштине ПСЦЕС са Европским парламентом, институционализовање тог вида сарадње, јачање регионалне сарадње, као и јачање места Парламентарне скупштине ПСЦЕС на међународној сцени.

Славица Ђукић-Дејановић је навела и да је у временима кризе потребно ујединити напоре како би се криза превазишла, додајући да је парламентарна сарадња држава један од начина покретања важних питања и да је Генерална скупштина ПСЦЕС прилика да се парламенти окупе, размене мишљења и искуства на бројне теме које су заједничке у ширем црноморском региону.

Значај поштовања међународног права

Ђукић-Дејановић је напоменула да се Србија залаже за поштовање принципа и норми међународног права и у том смислу истакла напоре које држава улаже за очување територијалног интегритета и суверенитета, као основних принципа међународног права.

"Важност поштовања међународног права потврдили смо тражењем мишљења од Међународног суда правде о једнострано проглашеној независности Косова и Метохије. То мишљење ће створити простор за наставак дијалога, као најефикаснијег и најоптималнијег начина да се дође до одрживог и трајног решења, заснованог на компромису", истакла је председница српског парламента.

Дејановићева је изразила задовољство због главне теме тродневног заседања у Београду, а то је улога парламената у јачању принципа међународног права, зато што, како је објаснила, наглашава улогу парламената као носиоца власти, што подсећа и наглашава значај поштовања међународног права.

Отправница послова Амбасаде Грчке у Београду Јоана Јефтимијаду прочитала је поздравно писмо грчког премијера и министра иностраних послова, који је и председавајући Организације за Црноморску економску сарадњу (ЦЕС), Јоргоса Папандреуа, а који је поручио да је црноморска област за Грчку област од изузетног политичког и економског значаја.

Он је истакао да је Грчка, која 1. јуна преузима председавање Црноморској економској сарадњи, опредељена за унапређење нових идеја за развој те организације и да је уверена у њену будућност и могућност њеног доприноса економској сарадњи у региону.

Циљ грчке владе током председавања, како је најавио, јесте унапређење зеленог развоја, енергетске ефикасности и обновљивих извора енергије, а биће посвећена реализацији важних пројеката попут црноморског кружног пута и проширењу европских аутопутева на регион Црног мора.

Јачање политичке и економске климе у региону

Првог дана 35. пленарне седнице Генералне скупштине ПСЦЕС, на којој учествује око 140 представника парламената 12 земаља ширег црноморског региона, биће одржана генерална дебата на тему Улога парламената у јачању принципа међународног права, и дебата о ЦЕС и економским, трговинским, технолошким, еколошким, правним и политичким питањима.

У четвртак, 3. јуна, последњег дана заседања, биће одржана расправа о питањима из области културе, образовања и финансија, а учесници ће говорити и о припреми јесењег заседања ПСЦЕС и замени председавајућег том организацијом.

ПСЦЕС је једна од четири сродна тела Организације за црноморску економску сарадњу и представља важан форум за сарадњу парламената земаља чланица са задатком да подстиче и развија међусобну сарадњу на стварању и јачању повољне политичке и економске климе у региону.

Парламентарна скупштина црноморске економске сарадње има 12 држава чланица ширег црноморског региона, а Србија има статус пуноправног члана од октобра 2004. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво