ЕУ - заједнички циљ

Чланство целог Западног Балкана у ЕУ остаје заједнички циљ Уније и региона, поручено са конференције у Сарајеву. Западни Балкан мора интензивирати напоре, да би испунио неопходне критеријуме и договорене услове на путу ка чланству у ЕУ, наводи се у саопштењу.

Заједнички циљ Уније и региона остаће и даље чланство целог Западног Балкана у ЕУ, поручено је са данашњег Самита у Сарајеву.

У председничкој изјави, коју је после трочасовног састанка објавила Шпанија, као председавајућа ЕУ и организатор састанка, поручено је да западни Блакан мора интензивирати напоре да испуни неопходне критеријуме и договорене услове на путу ка чланству у ЕУ.

"Западни Балкан се суочава са великим изазовима у вези са владавином закона, реформе администрације и судства, борби против корупције и организованог криминала. Та питања су кључна за функционалну демократију и економију и у најавећој мери услов за прикључење ЕУ", наведено је у председничкој изјави.

На Самиту Европске уније и земаља Западног Балкана, учествовало је 48 делегација из земаља ЕУ и региона, представника међународних организација, Савета Европе, НАТО-а, САД и Русије.

Међу 29 министара иностраних послова земаља ЕУ и Западног Балкана, четири заменика министара и седам генералних секретара институција из ЕУ, био је и шеф дипломатије Србије Вук Јеремић.

Он је рекао да је са конференије послата важна и јасна порука да је Западни Балкан спреман за наставак интеграција у Европску унију.

Европа на потезу

Шеф српске дипломатије је навео да "више нема аргумената да је мањак регионалне сарадње препрека за европску интеграцију" и да је "сада на потезу Европска унија".

"Надам се да ће Европа у данима и у недељама које су пред нама на позитиван начин реаговати на скуп у Сарајеву", рекао је Јеремић уз оцену да је самит у Сарајеву "испунио очекивања Западног Балкана".

Српски министар је рекао да Београд "очекује да почне процес ратификације уговора о стабилизацији и придруживању већ на следећем састанку".

Делегацију САД представљао је заменик државног секретара Џејмс Стајнберг, а Русију амбасадор у БиХ Александар Боцан Харченко.

На састанку су учествовали и високи представник ЕУ за спољне политику безбедност и потпредседница Европске комисије Кетрин Ештон и генерални директор за спољна и политичко-војна питања Савета ЕУ Роберт Купер.

Самит се одржао десет година после сличног скупа у Загребу и седам од када је у Солуну Балкан добио чврсто обећање да ће постати део ЕУ.

Вишемесечне припреме омогућиле су да на скупу учествују и представници Србије и званичници из Приштине. Тако су и Вук Јеремић и Скендер Хисени учествовали по формули која подразумева да испред учесника за округлим столом у згради председништва БиХ не стоји ни име ни функција.

Време за западни Балкан

Министар спољних послова Шпаније Мигел Анхел Моратинос изјавио је да је време да западни Балкан крене напред и да ће ЕУ учинити све да ојача европску перспективу региона.

После састанка ЕУ - западни Балкан, Моратинос је, на конференцији за новинаре, истакао да је и у будућности потребан додатни ангажман и одговорност свих партнера, како би у региону дошло до потпуног помирења, напретка и како би се преузела одговорност за постизање већих циљева.

Моратинос је закључио да није потребно именовати специјалног представника за западни Балкан и да одговорност за напредак треба да преузме свака земља појединачно, али кроз регионалну сарадњу и сарадњу са ЕУ.

Европски комесар за проширење Штефан Филе оценио је да је, са скупа у Сарајеву, послата светла слика новог замаха, успеха и опредељености ЕУ за даље проширење, што треба да буде додатни стимуланс за наставак напретка региона ка европским интеграцијама.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи