Израда декларације при крају

Председница парламента Славица Ђукић-Дејановић рекла да је израда декларације о осуди злочина над Србима на простору бивше СФРЈ приведена крају. Постоји могућност да се о декларацији расправља у периоду ванредног заседања, нагласила Дејановић.

Декларација о осуди злочина над Србима на простору бивше СФРЈ приведена је крају, изјавила је председника Скупштине Србије Славица Ђукић Дејановић и додала је да има простора да посланици о њој расправљају у периоду ванредног заседања парламента.

"Нисмо успели да је ставимо на дневни ред у периоду редовног заседања, што не значи да ће сачекати јесење заседање. Има доста простора да се стави на дневни ред у периоду ванредног заседања и надам се да ће то тако и бити", рекла је Ђукић-Дејановић Танјугу.

Председница Скупштине је додала да је израда нацрта те декларације још у току, али да је рад на њој приведен крају.

Ђукић-Дејановић је подсетила да у периоду ванредног заседања парламента седницу може да закаже само уколико јој дневни ред предложи Влада Србије по хитном поступку или 84 посланика.

У нацрту декларације о осуди злочина учињених над припадницима српског народа, који је јавности презентован крајем априла, Скупштина Србије најоштрије осуђује злочине учињене над држављанима Србије и свим припадницима српског народа током оружаних сукоба у Хрватској, Босни и Херцеговини, на Косову и Метохији и за време НАТО бомбардовања 1999. године.

Позив парламентима других земаља

Скупштина Србије позвала је у нацрту декларације парламенте других земаља, пре свега, са простора бивше Југославије, да осуде те злочине и дају пуну подршку својим државним органима и органима међународне заједнице у процесуирању починилаца, као и да једнако, ценећи вредност сваког људског живота, изразе поштовање према српским жртвама.

Наведено је да српски парламент пружа пуну подршку свим државним органима и институцијама у чијој је надлежности да истражују злочине учињене над српским народом, прикупљају доказе у складу са највишим кривичноправним стандардима и предузимају гоњење у складу са законом.

Скупштина Србије подржава и оне органе који остварују сарадњу са међународним и органима других држава у гоњењу осумњичених за ратне злочине, чувајући трајно сећање на жртве, стално подсећају светску јавност на стравичне злочине почињене над српским народом током 90-тих и инсистирају пред међународним институцијама да српске жртве имају исти третман као и жртве припадници других народа, а да починиоци злочина једнако одговарају.

Српски парламент у нацрту декларације позива све међународне организације и институције које се баве истраживањем и процесуирањем злочина, почињених на територији бивше СФРЈ, да до краја истраже и на адекватан начин казне починиоце злочина над Србима и грађанима Србије.

Наведено је и да парламент, доследно следећи политику успостављања трајног мира у региону и превазилажења траума скоре прошлости, пружа пуну подршку правном тиму који заступа Србију у поступку против Хрватске пред Међународним судом правде, у изналажењу трајног решења које би довело до истине и помирења.

Скупштина изражава пуну спремност Србије да настави процес помирења и позива све народе бивше Југославије да дају пуни допринос стварању и јачању услова за заједнички живот, заснован на равноправности нација и пуном поштовању људских и мањинских права и слобода, да злочини више никада не буду поновљени.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво