Инциденти у изборном дану

У Косовској Митровици, Кфор и косовска полиција сузавцем спречили сукобe на мосту који град дели на јужни албански и северни, српски део. Током нереда чула се и пуцњава из аутоматског наоружања, али нема извештаја о повређенима. У општинама Косовска Митровица и Ново Брдо одржани ванредни локални избори.

Снаге Кфора и косовске полиције биле су спремне да спрече нереде ширих размера у Косовској Митровици, пошто су се на две стране моста скупиле групе Срба и Албанаца, што је, протеклих, година, био поуздан сигнал за почетак насиља.

Превентивно, Кфор је око моста на Ибру испалио велики број патрона сузавца, што је спречило конфронтацију две групе, укључујући и део демонстраната у јужном делу града која се, узвикујући слогане којима се велича Ослободилачка војска Косова, устремио ка једнако ратоборној групи Срба.

Групе су се, после интервенције полиције, разишле, али представници Кфора стање у подељеном граду на северу Косова и даље описују као напето, због чега су на мосту и даље распоређени припадници Кфора и косовске полиције, опремљени опремом за разбијање демонстрација.

Заменик регионалног директора Косовске полицијске службе Ергин Медић, рекао је да у каменовању неколико хиљада Срба са северне и Албанаца са јужне стране моста није било повређених. Мост на Ибру је затворен за саобраћај.

Протестујући због избора у северном делу града, ветерани бивше ОВК окупили су се код моста у јужном делу града и почели каменицама да гађају Србе окупљене на супротној страни моста.

Срби су узвратили каменицама, а на средину моста стигли су тенкови Кфора, као и полиција Еулекса који раздвајају сукобљене стране. Припадници Кфора бацили су сузавац како би зауставили сукоб. Након интервенције Кфора, ситуација се смирила.

Албанци који су се окупили на јужној страни Косовске Митровице, на протесту под називом "У одбрану суверенитета Косова", тражећи да се поштује сувернитет "државе Косово" и противећи се локалним изборима носили су транспаренте и албанске заставе, док су Срби узвикивали "Не дамо Косово" и "Косово је Србија".

Протест су организовали ветерани ОВК и Покрет за уједињење на Косову, а придружили су им се и активисти покрета "Самоопредељење".

Богдановић: Инцидент режирала Влада Косова

Министар за Косово и Метохију Горан Богдановић рекао је да је данашњи инцидент у Косовској Митровици режирала и координисала такозвана Влада Косова са циљем да спречи легалне изборе које организује држава Србија на својој територији и изазове крвопролиће.

"Још једном позивам Кфор, УНМИК и Еулекс да обезбеде мир и безбедност Србима у Митровици а виновнике данашњих инцидената пронађу и ухапсе. Позивам и грађане Косовске Митровице да остану мирни и не наседају на провокације и да у што већем броју изађу на биралишта и тиме покажу своју приврженост држави Србији и њеним институцијама," рекао је Богдановић.

Инцидент који се догодио данас у Косовској Митровици није случајан јер се у покрајини ништа не догађа спонтано, рекао је Богдановић.

Он је на конференцији за новинаре у Косовској Митровици изјавио да је на овај начин Приштина показала шта доноси Србима тзв. стратегија за север Косова, коју су осмислиле приштинске власти и високи представник ЕУ и шеф Међународне цивилне канцеларије на Косову Питер Фејт.

Ванредни локални избори 

У Косовској Митровици и Новом Брду у 20 сати затворена су бирачка места на данас одржаним локалним изборима, које су расписале власти Србије. Републичка изборна комисија сутра ће саопштити прве прелиминарне резултате. 

Секретар РИК-а Вељко Одаловић изјавио је да је до 17.30 часова у Косовској Митровици гласало 28 процената од укупног броја бирача, док је у општини Ново Брдо гласало 70 одсто бирача.

Према информацијама РИК-а, на изборима нису забележене веће неправилности на биралиштима.

У општини Косовска Митровица право да бира одборнике имало је 20.372 бирача, а у Новом Брду 1.775.

У Косовској Митровици данашње гласање било је организовано на 20 бирачких места, а у Новом Брду на шест.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво