Србији је место у Европској унији

Председник Грчке Каролас Папуљас који борави у тродневној посети Београду, оценио да је Србији место у ЕУ. Председник Борис Тадић каже да Србија никад неће одустати од чланства у тој највећој заједници народа, као што неће одустати ни од Косова. Решење статуса Косова мора се наћи у оквирима међународног права, сложили се Тадић и Папуљас.

Председник Грчке Каролас Папуљас, допутовао је у тродневну посету Београду, а уз државничке почасти и интонирање химни Србије и Грчке, испред Палате Србије, дочекао га је председник Борис Тадић.

Председници Грчке и Србије сагласили су се да је Србији место у ЕУ, као и да се решење питања статуса Косова и Метохије мора наћи у оквирима међународног права.

Папуљас је, после разговора са председником Тадићем, изјавио да би Србија требало да у најкраћем року постане чланица европске породице и добије место које јој са правом припада.

Грчка, такође, охрабрује убрзавање процеса визне либерализације између Србије и ЕУ, који би, према Папуљасовим очекивањима, требало да буде завршен до краја године.

Председници су разговарали и о статусу Косова.

"Када је реч о Косову, грчки став је познат. Наша земља је увек била за узајамно прихватљиво решење које би се заснивало на међународном праву, које би задовољавало права мањина и не би произвело победнике и поражене", рекао је Папуљас.

Према његовим речима, економски стандарди и поштовање мањина су највиши приоритет на Косову где Грчка има своје војнике у саставу КФОР-а.

Тадић је захвалио Папуљасу на принципијелном ставу његове земље о Косову, која није признала независност што је за Србију од изузетног значаја.

"Има у Србији оних екстремних политичких структура које би желеле да докажу да је читава Европа против српских интереса и интегритета на Косову и Метохији. Управо због Грчке, Шпаније, Румуније, Словачке и Кипра можемо да јасно аргументујемо да је Европа такође наша кућа и да у ЕУ има земаља које никада неће признати независност Косова", рекао је Тадић.

Тадић је још једном поновио да Србија никада неће признати независност Косова и указао да је "од изузетног значаја да Србију нико ни не условљава једним таквим актом да би постала чланица ЕУ".

Србија ће испунити међународне обавезе

Тадић је рекао и да Србија неће одустати од сарадње са Хашким трибуналом и да ће учинити све да испуни све своје међународне обавезе. "На међународном праву темељи се основа наше борбе за очување Косова и Метохије", рекао је председник Србије.

"Као што не одустајемо од Косова нећемо одустати од нашег чланства у тој највећој заједници народа и највећем мировном пројекту" у историји, поручио је Тадић.

Папуљас и Тадић су се сложили да би земље Балкана требало да артикулишу заједнички интерес у ЕУ јер је недвосмислено да га имају.

"Верујемо да након Грчке, Румуније, Бугарске, врло брзо вероватно и Хрватске и Србије можемо артикулисати на посебан начин интересе наших земаља и грађана што ће бити корисно и за саму Европу и за њену стабилност", рекао је Тадић.

Двојица председника су се сагласила да је од великог значаја присуство грчких компанија у српској економији и да је довршетак коридора 10 од изузетног значаја не само за Србију већ и за саму ЕУ, рекао је Тадић.

Тадић сматра да су изузетни потенцијали Србије у складиштењу и транспорту енерегената важни за енергетско снабдевање Европе. "Није довољно само да Србија жели, већ да и европске земље имају интерес да Србија постане чланица ЕУ", рекао је Тадић.

Грчки председник се осврнуо и на питање спора са Македонијом о имену те бивше југословенске републике и рекао да од Скопља очекује да одустане од "националистичке и ретроградне" политике.

Подсећајући на дубоке историјске везе две земље, Тадић је рекао да је Папуљас подржао учешће Грчке у изградњи меморијала у Кули Небојша где је свој живот завршио један од заједничких јунака Рига од Фере.

Папуљас, који је данас допутовао у тродневну посету Србији, позвао је председника Тадића да у што скорије време посети Грчку.

Папуљас у Универзитетском насељу

Папуљас се састао и са градоначелником Београда Драганом Ђиласом.

После разговора, Папуљас и Ђилас обишли су Универзитеско село "Белвил" где је председник Грчке разговарао са учесницима спортске делегације своје земље о учешћу на овом такмичењу.

Разговору са грчким спортистима присуствовали су председник Међународне организације универзитетског спорта (ФИСУ) Џорж Килијан, председник извршног одбора Универзијаде Небојша Илић и представници градске управе.

У многобројној делегацији Грчке данас су били и помоћник министра спољних послова Милтијадис Варвицотис и амбасадор Грчке у Србији Димостенис Стоидис.

Званичну вечеру у част председника Грчке вечерас ће приредити председник Тадић.

Тадић и Папуљас ће у петак, 3. јула отворити центар Хеленског фонда за културу.

У центру ће бити приказана мултимедијална изложба под називом "Украдена историја", која је посвећена незаконитој трговини антиквитета у свету и последицама крађе антиквитета по културу.

Посетиоци ће кроз изложбу моћи да прате пљачке из археолошког музеја у Багдаду, разбијање сакралних статуа у храмовима Камбоџе и продају украдених антиквитета, пореклом из медитеранских земаља, аукцијским кућама у САД.

На изложби ће бити приказане копије и фотографије предмета враћених у Грчку током последњих неколико година, између осталих - Ајдоњско благо, Златни венац из Македоније и Мермерна глава Диониса из Коринта.

Изложба је приказивана у више европских градова, укључујући Атину, Никозију, Трст, Лисабон и Даблин.

На свечаности поводом отварања, новинарима ће се, поред председника Србије и Грчке, обратити и председник Фонда Георгиос Бабињотис.

Грчки председник ће, како је речено Бети у Амбасади Грчке у Београду, сутра разговарати и са премијером Србије Мирком Цветковићем, као и са председницом Парламента Славицом Ђукић Дејановић.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво