Држава санира клизишта

Део средстава од продаје "Телекома Србије" биће уложена у санације у местима угроженим поплавама и клизиштима, рекао у Краљеву председник Борис Тадић. Одговорност за несанирање клизишта сноси држава јер деценијама није улагала у водопривреду, али и грађани, нагласио Тадић.

Приликом посете Краљеву, председник Србије Борис Тадић обишао је клизиште на левој обали Ибра и најавио да ће део средстава од продаје "Телекома Србије" бити уложена у санацију места угрожених поплавама.

Председник је рекао да Србија нема довољно средстава да из сопствених извора реализује пројекте који су предуслов њеног будућег развоја, па ни за велика улагања у водопривреду.

"Када из телекомуникација у које смо улагали желимо да преусмеримо средства у путеве, железницу и водопривреду онда људи морају да имају разумевања. Просто ми нисмо богато друштво и немамо неогранични приступ фондовима ЕУ, немамо могућност да добијемо бесповратна средства као неке чланице ЕУ", рекао је Тадић.

Поводом клизишта које угрожава готово два километра насељене обале у Краљеву, Тадић је рекао да одговорност за несанирање клизишта сноси држава која деценијама није улагала у водопривреду, али да су одговорни и сами грађани који су лакомислено градили куће на местима на којима то није требало да чине.

"Ми морамо да помогнемо грађанима, али нико не може да савлада такве тешкоће када људи граде куће на каналима за одвођавање или оваквим водотоцима. Не смеју се градити куће тамо где то није дозвољено и безбедно", рекао је Тадић.

Влада Србије ће, ипак, према његовим речима, учинити све како би се санирало клизиште у Краљеву.

Обилазећи клизиште на обали Ибра, за чију санацију је потребно око 200 милиона динара Тадић је рекао да су нека средства већ упућена за изградњу потпоре, која би требало да заустави пропадање земљишта, али да то није довољно, јер заштиту треба изградити у дужини од једног и по километра.

Говорећи о инвестицијама у краљевачком крају, Тадић је истакао да је Савет за инфраструктуру одлучио да се аутопут, осим на Коридору 10, гради и на другим локацијама, како би 70 одсто грађана Србије, па и они који живе у Краљеву, били повезани најмодернијом путном мрежом.

"Негде ће то бити пун профил аутопута а негде такозвани моторвеј, односно аутопут без зауставне траке који ће се у будућности градити. Тиме ћемо створити шансе да се обезбеде инвестиције у овом крају и раст животног стандарда", нагласио је Тадић.

Потенцијал за развој пољопривреде

Председник је данас посетио и домаћинство Милана Миленковића у селу Лазац код Краљева и том приликом рекао да у Србији постоје велики потенцијали за развој пољопривреде, као и да се у наредним годинама може удвостручити извоз пољопривредних производа.

Он је оценио да пример Милана Миленковића, који је на свом имању подигао фарму крава и погон за производњу млека, показује да је уз подстицај државе могуће остати на селу и развити бизнис на сопственом имању.

"Ово је начин да људи остану на селу. Ових дана говорили смо много о равномерном регионалном развоју, а ниједан регион не може се развијати уколико је испражњен од људи", рекао је председник Србије.

Према његовим речима, осим охрабрења људима да остану на селу, држава мора развијати пољопривредне институте како би се производња пољопривредних производа у Србији у највећој могућој мери модернизовала.

Тадић је додао да је економнска криза погодила пољопривреду као и све друге гране привреде у Србији, али и поручио и да се српска привреда опоравља и да ће се већ 2012. и 2013. године вратити на високе стопе раста из времена пре кризе.

Краљево важно за индустрију Србије

Говорећи о привреди Краљева, Тадић је рекао да је тај град изузетно важан за индустрију Србије.

"Захваљујући Магнохрому и Фабрици вагона, читав краљевачки регион је био уграђен у инвестиције Србије. Ја сам у Либији, Грузији и Азербејдзану покушао да обезбедим пласман за Фабрику вагона, и надам да ћемо у томе успети. Ради се о извозу великог броја вагона, али велика је конкуренција", истакао је Тадић.

Тадић је рекао да се због огромне конкуренције цене морају максимално смањивати, уз побољшање квалитета производа.

Тадић је током посете Краљеву разговарао са привредницима у Привредној комори и посетио фирме "Амигу" и "Радијатор инжењеринг".

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво