Држава санира клизишта

Део средстава од продаје "Телекома Србије" биће уложена у санације у местима угроженим поплавама и клизиштима, рекао у Краљеву председник Борис Тадић. Одговорност за несанирање клизишта сноси држава јер деценијама није улагала у водопривреду, али и грађани, нагласио Тадић.

Приликом посете Краљеву, председник Србије Борис Тадић обишао је клизиште на левој обали Ибра и најавио да ће део средстава од продаје "Телекома Србије" бити уложена у санацију места угрожених поплавама.

Председник је рекао да Србија нема довољно средстава да из сопствених извора реализује пројекте који су предуслов њеног будућег развоја, па ни за велика улагања у водопривреду.

"Када из телекомуникација у које смо улагали желимо да преусмеримо средства у путеве, железницу и водопривреду онда људи морају да имају разумевања. Просто ми нисмо богато друштво и немамо неогранични приступ фондовима ЕУ, немамо могућност да добијемо бесповратна средства као неке чланице ЕУ", рекао је Тадић.

Поводом клизишта које угрожава готово два километра насељене обале у Краљеву, Тадић је рекао да одговорност за несанирање клизишта сноси држава која деценијама није улагала у водопривреду, али да су одговорни и сами грађани који су лакомислено градили куће на местима на којима то није требало да чине.

"Ми морамо да помогнемо грађанима, али нико не може да савлада такве тешкоће када људи граде куће на каналима за одвођавање или оваквим водотоцима. Не смеју се градити куће тамо где то није дозвољено и безбедно", рекао је Тадић.

Влада Србије ће, ипак, према његовим речима, учинити све како би се санирало клизиште у Краљеву.

Обилазећи клизиште на обали Ибра, за чију санацију је потребно око 200 милиона динара Тадић је рекао да су нека средства већ упућена за изградњу потпоре, која би требало да заустави пропадање земљишта, али да то није довољно, јер заштиту треба изградити у дужини од једног и по километра.

Говорећи о инвестицијама у краљевачком крају, Тадић је истакао да је Савет за инфраструктуру одлучио да се аутопут, осим на Коридору 10, гради и на другим локацијама, како би 70 одсто грађана Србије, па и они који живе у Краљеву, били повезани најмодернијом путном мрежом.

"Негде ће то бити пун профил аутопута а негде такозвани моторвеј, односно аутопут без зауставне траке који ће се у будућности градити. Тиме ћемо створити шансе да се обезбеде инвестиције у овом крају и раст животног стандарда", нагласио је Тадић.

Потенцијал за развој пољопривреде

Председник је данас посетио и домаћинство Милана Миленковића у селу Лазац код Краљева и том приликом рекао да у Србији постоје велики потенцијали за развој пољопривреде, као и да се у наредним годинама може удвостручити извоз пољопривредних производа.

Он је оценио да пример Милана Миленковића, који је на свом имању подигао фарму крава и погон за производњу млека, показује да је уз подстицај државе могуће остати на селу и развити бизнис на сопственом имању.

"Ово је начин да људи остану на селу. Ових дана говорили смо много о равномерном регионалном развоју, а ниједан регион не може се развијати уколико је испражњен од људи", рекао је председник Србије.

Према његовим речима, осим охрабрења људима да остану на селу, држава мора развијати пољопривредне институте како би се производња пољопривредних производа у Србији у највећој могућој мери модернизовала.

Тадић је додао да је економнска криза погодила пољопривреду као и све друге гране привреде у Србији, али и поручио и да се српска привреда опоравља и да ће се већ 2012. и 2013. године вратити на високе стопе раста из времена пре кризе.

Краљево важно за индустрију Србије

Говорећи о привреди Краљева, Тадић је рекао да је тај град изузетно важан за индустрију Србије.

"Захваљујући Магнохрому и Фабрици вагона, читав краљевачки регион је био уграђен у инвестиције Србије. Ја сам у Либији, Грузији и Азербејдзану покушао да обезбедим пласман за Фабрику вагона, и надам да ћемо у томе успети. Ради се о извозу великог броја вагона, али велика је конкуренција", истакао је Тадић.

Тадић је рекао да се због огромне конкуренције цене морају максимално смањивати, уз побољшање квалитета производа.

Тадић је током посете Краљеву разговарао са привредницима у Привредној комори и посетио фирме "Амигу" и "Радијатор инжењеринг".

број коментара 5 Пошаљи коментар
(уторак, 18. мај 2010, 12:46) - Lala1 [нерегистровани]

Urbanisticki plan

Dame i gospodo, postavlja se pitanje: Da li je potrebno da se dogodi ovakva prirodna katastrofa, pa da tek onda nadlezni drzavni organi preduzmu odgovarajuce mere zastite? Drugo pitanje je: Ko je uopste izdao gradjevinske i sve druge potrebne dozvole za gradnju kuca i objekata uz obalu ili u neposrednoj blizini reke? Gradjanima srbije je dobro poznato da su u srbiji poplave veoma ceste, pa su samim tim klizista sasvim normalna prirodna pojava.

(уторак, 18. мај 2010, 02:43) - anonymous [нерегистровани]

Telekom

A sta cete da radite kada sve prodate? cime cete onda da sanirate klizista?

(уторак, 18. мај 2010, 01:59) - anonymous [нерегистровани]

Radik iz Radijator Inzinjeringa

Moja plata je 17.000 din. Takodje postavljam pitanje moze li se ziveti sa tolikom platom? Gde je buducnost sa tolikom platom? Vlada mora da reaguje!

(понедељак, 17. мај 2010, 19:46) - anonymous [нерегистровани]

Plate u Kraljevu

U uspešnim privatnim preduzećima u Kraljevu radnici imaju platu 18.000,00 dinara. Može li živeti sa tolikom količinom novca?

(понедељак, 17. мај 2010, 10:35) - anonymous [нерегистровани]

Све по плану!!!

Драго ми је да се коначно сетио да дође у Краљево, али му треба указати на милион проблема које има овај град. Први, путеви у Краљеву и наша дирекција не раде ништа иако имају средства, јер 20 година не могу обилазницу да заврше а једну улицу у центру града раде 2 године и још је нису завршили, други да 2000 Краљевчана од 70000 је на народној кухињи која ових дана треба да се затвори због недостатка средстава, и трећи да је велика незапосленост условљена затварањем фабрика, чији власници не поштују закон те нису уплаћивали ни плате радницима ни доприносе држави, тако да имамо случај да људи раде али да немају социјално и здравствено осигурање.