Отворена Скупштина православља

Годишње заседање Интерпарламентарне скупштине православља отворено у Београду. "Овај скуп прилика је да се чује глас православља и глас свих хришћана Европе", нагласио приликом отварања председник Скупштине православља Сергеј Попов.

Свечано отворено 16. годишње заседање Интерпарламентарне скупштине православља у Дому Народне скупштине. Православни представници 24 земље говориће о утицају светске економске кризе на социјалну, духовну и културну европску традицију.

Свечаност је почела православном молитвом и беседом председника Скупштине православља и члана државне Думе Руске федерација Сергеја Попова који је нагласио да је овај скуп прилика да се чује глас православља и глас свих хришћана Европе.

Подсетивши на закључке последњег заседања на Родосу Интерпарламентарне скупштине православља, чија су се предвиђања везана за економску кризу нажалост обистинила, Попов је истакао да је предстојеће обележавање 620. годишњице Косовске битке, 28. јуна, прилика да се пружи подршка и понови православни став према положају Косова и Метохије.

У поруци васељенског патријарха Вартоломеја, коју је прочитао епископ бачки Иринеј, наглашена је одговорна улога Интерпарламентарне скупштине православља која са озбиљношћу приступа решавању проблема савременог човека, који безочно тежи увечавању свог материјалног богатства.

"Црква не осуђује унапред економско богаћење, али се одлучно супротставља злоупотреби економије чији је резултат светска економска криза", каже се у поруци патријарха Вартоломеја.

Владика Иринеј пренео је и благослове српског патријарха Павла и његовог заменика митрополита црногорско-приморског Амфилохија.

Жеља да свет морално ојача

"Ова економска криза је прешла границе обичне кризе и цео свет тражи пут да изађе из тог искушења. Наша жеља је да свет морално ојача", поручио је руски патријарх Кирил.

У поруци поглавара Руске правсолавне цркве истиче се такође да су мир и стабилност у свету нарушени због односа према Косову и Метохији, чије страдање постаје озбиљна претња за читаво човечанство.

На свечаном отварању прочитана је и порука председника Државне Думе Руске федерације Бориса Гризлова, који је истакао важност православног мишљења о питањима економске кризе човечанства.

Учесницима заседања обратио се и предсатвник Светског савета цркава, који је подстетио да у овој организацији учествују представници православних цркава и православни лаици и да је циљ овог скупа да се учини разумљивим став православља према питањима од светског значја.

Заседање Интерпарламентарне скупштине православља трајаће до 28. јуна када ће се учесници скупа придружити обележавању Видовдана, верском и националном празнику земље домаћина и православног српског народа.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво