Николић постигао договор са Коштуницом

Први званични сусрет после локалних избора лидера СНС-а и ДСС-а резултирао договором да убудуће сарађују и на републичком и на локалном нивоу. Николић и Коштуница сагласили су се, да уз помоћ радикала, или коалиције око социјалиста, формирају власт у Земуну, на Вождовцу и у Косјерићу.

Председник Српске напредне странке Томислав Николић изјавио је данас да је на састанку са лидером Демократске странке Србије Војиславом Коштуницом договорена сарадња те две странке на локалном и републичком нивоу.

"Покренули смо много питања, много тема, договорили принципе на којима ћемо заснивати будућу сарадњу, а и сарадњу око формирања локалних власти у општинама", рекао је Николић.

Прецизирао да је са Коштуницом договорио да ће те две странке деловати јединствено како би обезбедиле ванредне парламентарне изборе, да Статут Војводине не буде усвојен, јер није у складу са Уставом Србије, и како би обезбедиле да се истог дана када се буду одржавали ванредни парламентарни избори одржи и референдум о чланству Србије у НАТО.

"Висок степен разумевања постигли смо да треба и да можемо да формирамо власт можда и у све три општине у којима су одржани допунски избори. Сложио сам се да сачекамо још два-три дана ако буде формаланог одговора СРС", рекао је Николић.

Он је додао да ће напредњаци и народњаци, ако радикали не одговоре, кренути у посао прикупљања и сабирања гласова и припрему за формирање локалне власти у Земуну, Вождовцу и Косјерићу.

"Постигли смо и сагласност да и странке које су се изјасниле да желе да сарађују могу да буду наши партнери, а понудићемо и СПС-у да учествује у формирању власти", казао је Николић и додао да је то став и СНС и ДСС.

"ПУПС и ЈС су се већ изјасниле, али мислим да треба разговарати и са СПС-ом, али знам да Ивица Дачић неће бити ту неколико дана, па ћемо разговарати кад се буде вратио. Нећемо стати, идуће недеље ћемо договарати детаље око формирања власти", рекао је Николић.

ДСС је после састанка саопштила да су се Коштуница и Николић договорили о заједничким принципима, који би водили ка расписивању ванредних парламентарних избора и референдуму о уласку у НАТО.

У међувремену, поподне су се састали и лидери коалиције око социјалиста. Ивица Дачић, Јован Кркобабић и Драган Марковић Палма договорили су се да делују јединствено и да буду отворени за разговоре са свим странкама. Подсећају да их до сада ниједна партија није позвала на разговоре о формирању власти.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи