ЕУ ради на деблокирању Прелазног споразума

Европска унија и даље покушава да нађе начин да деблокира Привремени трговински споразум са Србијом, узјавио Оли Рен. Србија чини све што је у њеној моћи да ухапси преосталу двојицу хашких оптуженика, оценио Рен.

Европски комесар за проширење Оли Рен изјавио је у Бриселу да Европска унија и даље покушава да нађе начин да деблокира Прелазни трговински споразум са Србијом.

"Имали смо исцрпну дебату о томе прошлог понедељка на састанку Савета ЕУ. Видећемо на који начин можемо обезбедити ступање на снагу Прелазног споразума", рекао је Рен, пренео је немачки радио "Дојче веле".

Европски комесар је навео да већ дуже време сматра да Србија чини све што је у њеној моћи да ухапси преосталу двојицу хашких оптуженика.

Главни тужилац Хашког трибунала Серж Брамерц обавестио је на прошлонедељном састанку шефова дипломатија земаља-чланица ЕУ о сарадњи Србије с тим судом, јасно ставивши до знања да је та сарадња побољшана и да су сва тражена документа добијена.

"Оно што недостаје јесу преостала двојица хашких оптуженика која су у бекству - Ратко Младић и Горан Хаџић", навео је Брамерц.

После његовог обраћања министрима спољних послова, уследила је дискусија током које је холандска делегација, први пут, делимично променила сопствену позицију, предлажући да се примени део Прелазног трговинског споразума.

Остале чланица Уније су, међутим, остале чврсто при ставу да у овом тренутку треба доћи до потпуне примене Прелазног трговинског споразума са Србијом.

Холандија инсистира на томе да даљи кораци Србије ка европским интеграцијама буде условљен потпуном сарадњом с Трибуналом, односно хапшењем Младића и Хаџића.

Ова тема није била на званичном дневном реду самита шефова држава и влада земаља-чланица ЕУ у Бриселу крајем прошле недеље, због усаглашавања око спорних питања везаних за финансијску реформу и Лисабонски споразум.

Према речима потпредседника Владе Србије за европске интеграције Божидара Ђелића, питање одмрзавања Прелазног споразума могло би да дође на дневни ред у ЕУ најраније у јулу, на следећем састанку шефова дипломатија.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи