Миран протест у Брђанима

Протест веће групе Срба у митровачком насељу Брђани протекао је мирно, јер Албанци нису наставили изградњу пута коме се Срби противе. Састанак о решавању ситуације у насељу Брђани, одржаће се данас поподне у Косовској Митровици.

Окупљање веће групе Срба у центру насеља Брђани, протекло је мирно, јер Албанци нису наставили јуче започете радове. 

"Састанак о решавању ситуације у насељу Брђани због изградње пута, водовда и кућа биће одржана поподне у Косовској Митровици", најавио је портпарол Еулекса за Косовску Митровицу Ханс Кристијан Класинг .

Класинг је додао да ће о проблему у Брђанима разговарати представници УНМИК-а, Еулекса, Косовске полиције, Срба и Албанаца из Брђана.

Заменик шефа УНМИК-а за Косовску Митровицу Владимир Анохин рекао је да УНМИК није дао дозволу Албанцима за било коју нову градњу у Брђанима и да им се нико са таквим захтевом није ни обратио.

Један од представника Брђана Драгослав Живковић изјавио је данас да Срби морају да буду спремни и одговоре на провокације Албанаца.

"Албанци и Еулекс врше сталне притиске на Србе у Брђанима да би се иселили", рекао је мештанин Небојша Милић.

У Брђанима су данас били припадници КП, Еуелкса и Кфора. Срби траже да се омогући повратак расељених на Косово, а не да само Албанци имају право да обнављају своје куће.

Такође, Срби траже и да се поштује договор са УНМИК-ом по којем Срби и Албанци могу да обнављају по само пет кућа у Брђанима.

Током јучерашњег протеста Срба, косовска полиција морала је да реагује, како би спречила сукоб две стране мештана.

Срби су 11. маја, после 15 дана протеста током који је било и сукоба са полицијом Еулекса, прекинули окупљања пошто су са представницима УНМИК договорили да и они почну реконструкцију кућа. До тада су куће градили само Албанци.

Срби су 13. маја почели да чисте пет локација за изградњу кућа, а наставак радова очекује се после тендера на којем ће бити изабрани извођачи радова.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи