Неопходно трајно решење косовских проблема

Влада Србије мора имати јасан став о многим проблематичним питањима на Косову, као што су децентрализација и излазак на локалне изборе, изјавио државни секретар за КиМ Оливер Ивановић. Политичка елита мора пронаћи трајно решење проблема.

Државни секретар Министарства за Косово и Метохију Оливер Ивановић изјавио је ФоНету да Влада Србије мора имати јасан став о многим проблематичним питањима на Косову, као што су децентрализација и излазак на локалне изборе, јер су то "преозбиљне теме да би их решавао било који појединац на своју руку".

Ивановић је упозорио да "расте поларизација међу косовским Србима по овим питањима", што је проузроковано чињеницом да се у различитим условима живи на северу и јужно од Ибра, али и због тога што Влада Србије још није саопштила свој став".

На питање да ли су реалне приче о подели Косова, Ивановић је одговорио да "такве приче у одређеним круговима циркулишу" и да их има и у Европи и у свету.

"О томе говоре људи који су помало заморени проблемом Косова и покушавају да нађу неко решење које би било одрживо. Оно што су сви ти људи схватили до сада је да без подршке Србије и њеног потврдног става нема одрживог решења", рекао је Ивановић.

"Србија неће прихватити оно што је Ахтисари понудио и што је прихватило 60 земаља, због чега се "мора наћи неко ново решење", рекао је Ивановић.

Ивановић је оценио и да се не ради довољно на повратку Срба и да се из онога што је до сада уложено у повратак не могу направити значајнији помаци.

"Можемо издвајати више средстава за изградњу кућа и тако подстицати људе да се врате. Када се врате, онда се поставља ново питање, како обезбедити егзистенцију", истакао је Ивановић. Упитан да ли очекује промену става Приштине према УНМИК, Ивановић је рекао да "косовске власти нису самосталне у томе".

"Са жаљењем морам да констатујем да представници неких сталних чланица Савета безбедности у Приштини дају потпуно другачије инструкције косовским властима", указао је Ивановић.

Иако су сви гласали за шест тачака, објаснио је Ивановић, неке земље, које су веома утицајне, сугеришу косовским Албанцима да не прихвате такав споразум.

Државни секретар за КиМ је оценио да су "косовски Албанци у сталној конфузији", јер инсистирају на што већем признавању самопроглашене независности, како би дошли до чланства у Уједињеним нацијама, а онда игноришу оно што доносе УН.

Ивановић очекује да ће "косовски Албанци пре или касније схватити своју грешку, јер нема ни једне институције, сем УН, која може да се појави као медијатор између њих и Срба, али и између Приштине и власти у Београду".

Према његовим речима, тренутни статус је транзициони и ново решење ће се наћи када две политичке елите буду селе за сто и разговарале о трајном решењу овог проблема.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво