Србија без виза од 2010. године

Нилс Кристер Брингеус, шведски амбасадор у Београду, оптимиста кад је реч о укидању виза грађанима Србије почетком следеће године. Проширење Уније је кључ стабилности и све земље Западног Балкана требало би да буду чланице ЕУ, сматра амбасадор Брингеус.

Амбасадор Шведске у Србији Нилс Кристер Брингеус очекује да ће одлука о укидању виза за грађане Србије ступити на снагу почетком идуће године.

"Проширење Уније је важан пројекат и кључ стабилности, напретка и мира и све земље Западног Балкана требало би да буду чланице Уније", нагласио је амбасадор, гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а.

Брингеус је истакао да су српске и власти у Бриселу изузетно озбиљно и тешко радиле током године и направљен је велики напредак током последњих годину дана.

Поводом предстојећег почетка шестомесечног председавања Шведске Европској унији, које почиње 1. јула, амбасадор је оценио да ће у том периоду изазови бити финансијска криза, питање климатских промена и уставни споразум из Лисабона.

Указао је да криза погађа све и да је ове године међународна трговина опала за десет одсто, а економски раст за три процента.

Брингеус је рекао да је улога председавајућег Европској унији да организује "оно што се назива консензус".

"То није бављење вашим националним приоритетима, већ се трудите да достигнете заједнички став Уније", објашњава Брингеус.

Шведско-српско пријатељство

На питање да ли Шведска може да помогне у деблокади Споразума о слободној трговини са Србијом, амбасадор је одговорио потврдно. Међутим, да би се ратификовао Споразум, потребан је заједнички став свих 27 земаља Уније.

Амбасадор је задовољан због тога што Србија примењује Споразум, оценивши да се у Србији политички постиже много напретка и да је повећана стабилност.

"Не ради се о самом чланству у Унији, ради се о путу ка њој, променама друштва, модернизација друштва", додао је Брингеус.

Говорећи о важности питања животне средине, Брингеус је оценио да је Србији потребно безбедно животно окружење и да Србија свакога дана напредује.

Брингеус је најавио и сутрашњи концерт у Коларчевој задужбини, којим ће бити обележен почетак председавања Шведске ЕУ.

Учесници концерта, који почиње у 20 часова, биће неки од најбољих шведских и српских уметника, које ће пратити симфонијски оркестар РТС-а.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи