Завршена расправа о електронском документу

Скупштина Србије завршила расправу о амандманима на Предлог закона о електронском документу, а пре тога о амандманима на Предлог закона о комуналној полицији. Пре почетка заседања посланици искористили право да представницима Владе Србије поставе питања.

Посланици Скупштине Србије завршили су расправу о амандманима на Предлог закона о електронском документу, чиме су исцрпли све тачке дневног реда осме ванредне седнице парламента.

Посланици ће се о законским предлозима који су на дневном реду изјаснити у дану за гласање, а који ће, како је најавила председница парламента Славица Ђукић Дејановић, бити накнадно одређен.

У дану за гласање посланици ће се изјаснити о осам предлога закона - о регионалном развоју, о заштити конкуренције, о контроли државне помоћи, о изменама и допунама закона о инвестиционим фондовима, о обавезном осигурању у саобраћају, о удружењима, о комуналној полицији и о електронском документу.

Опозиција критиковала закон о комуналној полицији

Скупштина Србије завршила је током преподневне седнице расправу о амандманима на Предлог закона о комуналној полицији.

Посланици опозиционих странака критиковали су у расправи у појединостима о Предлогу закона о комуналној полицији предложена решења, наводећи да она неће допринети увођењу комуналног реда у Србији.

Предложени закон, којим је предвиђено увођење комуналне полиције, углавном су критиковали посланици Српске радикалне странке, Демократске странке Србије и "Напред Србијо", који су истакли да је неопходно увести комунални ред, али да то предложеним решењима неће бити могуће. Посланици СРС су указали да се предложеним актом право репресије даје органима који нису за то надлежни, истичући да нико нема права да користи принуду, осим МУП-а.

Радикали су навели да је предложени акт лош, неуставан и непримењив, а посебно су критиковали одредбу према којој се комунална полиција уводи у само 24 града у Србији, а комуналних проблема, како су објаснили, има у свим општинама.

Истакли су да због тога комунална полиција неће допринети увођењу комуналног реда, наводећи да је потребно увести комуналну полицију на целој територији Србије.

Посланици ДСС-а су навели да ће за увођење комуналног реда бити потребна значајна финансијска средства, истичући да је велико питање како ће градови бити у стању да примене закон, с обзиром на тешкоће извршење буџета локалних самоуправа.

Нова Србија сматра да се предложеним законом уводи "параполицијски апарат у држави", као и да није прецизно дефинисано санкционисање грађана и шта ће моћи да чине.

Напредњаци су тражили повлачење закона из процедуре, наводећи да би он детаљније морао да пропише обуку комуналних полицајаца.

Посланици Либерално-демократске партије истакли су да је комунална полиција потребна, али су указали и на низ проблема у спровођењу закона, а који се највише односе на одредбе о надлежностима, капацитетима и средствима за функционисање комуналне полиције.

Посебно су истакли проблем финансирања те полиције, јер је, како су објаснили, сав терет пао на средства локалних самоуправа.

Самостални посланик Демохришћанске странке Србије Владан Батић казао је да је предложени концепт комуналне полиције нешто између инспекцијских служби и полиције, због чега ће се, како је навео, надлежности полиције преламати, а самим тим ће ефекти те службе бити негативне.

Задужена за одржавање комуналног реда

Увођење комуналне полиције и њено деловање на улицама градова Србије треба да допринесе спречавању прекршаја комуналног реда и већој заштити људи и имовине, укључујући и предузимање хитних мера или спасавања.

Предлог закона уређује надлежности комуналне полиције, начин њеног организовања, сарадњу с грађанима, инспекцијским службама и полицијом, као и улогу у помагању градским властима.

Комунална полиција ће бити задужена за одржавање комуналног реда, заштиту животне средине, људи и добара, као и одржавању реда у коришћењу земљишта, простора, локалних путева, улица и других јавних објеката.

Надлежност комуналне полиције биће и предузимање хитних мера заштите од елементарних и других непогода, заштите од пожара и друге заштите из надлежности града.

Према Предлогу закона, комунална полиција ће бити организована само у градовима.

Пошто заврше разматрање амандмана на Предлог закона о комуналној полицији, посланици ће прећи на расправу у појединостима на Предлог закона о електронском документу, на који је поднето 15 амандмана.

Посланичка питања

Посланик Демократске странке Србије Жељко Томић негодовао је због кашњења у доношењу Статута Војводине и желео да зна да ли је тачно да ће тај акт бити измењен.

Председница Скупштине Србије Славица Ђукић Дејановић објаснила је да ће парламент дати сагласаност на тај акт када добије Предлог закона о надлежностима Војводине и најавила да ће се то догодити веома брзо, јер се нацрт закона приводи крају.

Шеф посланика СРС Драган Тодоровић упитао је да ли учешће посланика ДС Бошка Ристића у Комисији за одређивање критеријума за избор судија сукоб интереса или није, као и какав ће због тога однос судија према њему бити у споровима које води.

Зоран Остојић посланик ЛДП-а упитао је председника Владе Србије Мирка Цветковића колико медији Курир", Прес" и Правда" дугују пореза држави, колико дугују уопште и да ли су ликвидни, колико у те медије улази новца кроз маркетиншке активности које се могу довести у везу са буџетом, директно или индиректно, и колико се судских процеса води против тих медија.

Посланици су се интересовали и за повећање цене гаса, откупну цену пшенице, млека, као и проблем паса луталица.

Након завршетка разматрања амандмана на Предлог закона о комуналној полицији, посланици ће прећи на расправу у појединостима на Предлог закона о електронском документу.

Тај предлог закона је осма и последња тачка дневог реда текуће седнице која је почела 9. јуна.

Скупштина је од почетка седнице размотрила предлоге закона о регионалном развоју, о заштити конкуренције, о контроли државне помоћи, о обавезном осигурању у саобраћају, о удружењима као и измене и допуне Закона о инвестиционим фондовима.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи