Добра сарадња са Азербејџаном

Промена граница суверених држава и сецесија делова територија као што је случај са Косовом нелегална и неприхватљива, закључено у разговору председника Србије и Азербејџана. Србија заинтересована да учествује у енергетским плановима Азербејџана, рекао председник Борис Тадић.

Председник Србије Борис Тадић и председник Азербејџана Илхам Алијев сложили су се у Бакуу да је промена граница суверених држава и сецесија делова територија као што је случај са Косовом, нелегална са гледишта међународног права.

Тадић и Алијев оценили су да се односи две земље крећу у добром правцу, да је сталан дијалог Београда и Бакуа у интересу суочавања обе земље са сличним изазовима и да је од великог значаја међусобна подршка територијалном интегритету Азербејџана и Србије.

"Бранимо међународно право, Хелсиншку повељу и Повељу Уједињених нација заједно и ту можете да рачунате на нас", поручио је Тадић.

Алијев је истакао да је између Азербејџана и Србије успостављен снажан политички дијалог и изразио уверење да ће потписани међудржавни и међувладини споразуми омогућити даљи напредак односа.

Председник Азербејџана је указао да се Србија и Азербејџан узајамно помажу у међународној арени и да његова земља пружа снажну подршку територијалном интегритету Србије.

Председник Азербејџана рекао је да је једнострано проглашена независност Косова нелегалан корак и позвао све државе чланице УН-а да поштују међународно право.

Алијев је са Тадићем разговарао и о конфликту у Нагорно-Карабаху и истакао да је 20 одсто територије Азербејџана под окупацијом, а да је милион људи избегло и интерно расељено.

Истакао је и да је Азербејџан мултинационална држава и да све националне и религијске групе које живе у тој земљи имају иста права.

Заједнички изазови

Председник Тадић је нагласио да се Србија у потпуности противи сецесионистима који користе етничку мотивисаност за одвајање од својих држава које су чланице Уједињених нација.

Обојица председника су констатовали да су везе Азербејџана и Србије јаке и да су од користи не само за две земље, већ и за регион Балкана и Кавказа.

Председник Тадић је подсетио да Азербејџан и Србија имају заједничке изазове, не само у одбрани територијалног интегритета, већ и у борби против организованог криминала и наркодилера.

Српски председник је рекао да је с азербејџанским председником разговарао и о сарадњи на пољу економије, посебно у енергетском сектору и истакао да је Азербејџан, као један од "највећих играча" у енергетском сектору у свету незаобилазан фактор енергетске стабилности.

Тадић је рекао и да је Србија заинтересована да учествује у енергетским плановима Азербејџана, посебно поменувши план који енергетски спаја Азербејџан, Грузију и Румунију.

"Азербејџанске компаније су добродошле да улажу у Србију и сматрам да можемо имати користи од заједничких улага", истакао је председник Србије.

Споразуми у различитим областима

После разговора два председника, потписано је шест билатералних докумената који стварају правну основу за развој српско-азербејџанских односа који се налазе у стадијуму изградње.

Двојица председника потписали су Заједничку изјаву о развоју билатералних односа, док су ресорни министри двеју Влада потписали више споразума, који отварају простор за унапређење сарадње у свим областима.

Министар економије Млађан Динкић потписао је Споразум о трговини и економској сарадњи Србије и Азербејџана, а Споразум о сарадњи у борби против свих видова криминала, потписао је министар полиције Ивица Дачић.

Потписан је и Протокол о сарадњи између Министарстава спољних послова две земље и Споразум о избегавању двоструког опорезивања између Србије и Азербејџана.

Баку, иначе, подржава Србију у њеном ставу да не прихвата једнострано проглашену независност Косова и Метохије.

Државни секретар на бизнис форуму

У Бакуу се одржава пословни форум на којем су државни секретар Министарства за економски развој Небојша Ћирић и заменик министра за економски развој Азербејџана Нијази Сафаров говорили о могућностима сарадње две земље.

Први азербејџанско-српски бизнис форум ће подстаћи развој привредне и покренути нову фазу инвестиционе сарадње између две земље, изјавио је Ћирић.

Ћирић је истакао да је Србија веома заинтересована за увоз нафте и гаса из Азербејџана.

"У Србији постоји снажан петрохемијски комплекс, и желимо да он прерађује и азербејџанску нафту", рекао је он додајући да ће се у исто време разматрати могућности за куповину природног гаса из ове земље, као и маршруте његове доставе.

Заменик министра за економски развој Азербејџана Нијази Сафаров је изјавио да је Србија пријатељска земља, и може да постане ново тржиште. Сем тога Азербејџан се интегрише у европски простор, и са те тачке "веома смо заинтересовани за блиске трговинске односе са Србијом", нагласио је заменик министра за економски развој Азербејџана.

Следећи сусрет предузетника Србије и Азербејџана могао би да се одржи у септембру или октобру ове године у Београду, најавио је Ћирић и додао да се "азербејџански пословни свет може директно упознати са привредним потенцијалом Србије", уз очекивање да ће азербејџанско-српски форум постати традиција.

У парламенту Азербејџана формирана је и Група пријатељства са Србијом.

Делегација Србије је претходно положила венац на гроб оснивача државе Азербејџана Гајдара Алијева и у Алеји мученика у којој су сахрањени сви који су дали свој живот за слободу и независност Азербејџана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво