Једанаест година од нестанка белаћевачких рудара

Удружење породица киднапованих и несталих рудара површинских копова "Белаћевац" протестом у Грачаници обележили годишњицу нестанка својих ближњих. Судбина несталих и после 11 година непозната.

Навршило се 11 година од отмице девет косметских Срба, од којих су осморица били рудари које су и сада непознати отмичари киднаповали на ободима копа "Белаћевац", недалеко од Обилића.

Неколико десетина чланова породица отетих радника угљенокопа окупило се у Грачаници, на годишњицу нестанка, да би подсетило на још нерасветљену судбину отетих.

Породице радника угљенокопа "Белаћевац" апеловале су на Еулекс да се укључи у расветљавање судбине њихових најближих.

Председник Удружења породица киднапованих Срба и других неалбанаца на Косову Велибор Ађанчић, рекао је да су обраћања локалним и међународним организацијама била узалудна.

"Увек би нас саслушали и обећавали да ће учинити све да се њихова судбина реши. Остало је само на тим обећањима", рекао је Ађанчић.

Координатор Удружења породица киднапованих и несталих рудара површинских копова "Белаћевац" Милорад Трифуновић истакао је да је судбина радника који су пре 11 година киднаповани са својих радних места до данас потпуно непозната.

Ниједан од киднапованих рудара није пронађен и чланови Удржења и даље покушавају да сазнају шта се десило са њима.

"Ми и данас стојимо пред зидом који не можемо да прескочимо, а не можемо ни да га пробијемо. Све је у рукама других људи", рекао је Трифуновић и додао да су међу одговорнима за неизвесност кроз коју пролазе породице киднапованих и несталих и неке од најутицајнијих земаља света које су се заложиле за независност Косова и Метохије.

Заједнички апел за помоћ

На Косову се међу несталима води 551 особа српске и других неалбанских националности.

Током протеклих 11 година расветљена је судбина 293 нестале особе.

У потрази за телима несталих, на Косову су до сада ископане 144 локације. Једна у околини Обилића, где се претпоставља да су закопани убијени радници копа "Белаћевац", још није откривена.

Породице несталих рудара и осталих киднапованих Срба недавно су ступили у контакт са удружењима породица несталих косовских Албанаца.

Упитили су, како кажу, заједнички апел свима који могу да им помогну, додајући да је то прво што су заједнички могли да ураде.

Припадници ОВК истерали су из аутобуса деветоро Срба 22. јуна 1998. године у јутарњим сатима и одвели их у непознатом правцу.

Отети су рудари Душан, Пера и Зоран Ађанчић, Мирко Буха, Драган Вукмировић, Филип Гојковић, Мирослав Трифуновић, Србољуб Савић и Божидар Лемпић који није био радник копа "Белаћевац".

Током 1998. године нестало је укупно 11 радника Термоелектране "Обилић".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво