Ахтисари одликован медаљом у Приштини

Свечаном седницом Скупштине, у Приштини је обележена прва годишњица ступања на снагу косовског Устава. Бивши посредник УН Марти Ахтисари одликован Златном медаљом независности. Срби поручују да не прихватају Ахтисаријев план, као ни косовске законе и Устав.

Поводом прославе годишњице ступања на снагу Устава Косова, данас је бивши специјални изасланик УН за статус Косова Марти Ахтисари допутовао у Приштину, где га је председник Косова Фатмир Сејдиу одликовао Златном медаљом независности.

Ахтисари се у Скупштини Косова састао са председником Косова Фатмиром Сејдиуом, председником Скупштине Јакупом Краснићијем и премијером Хашимом Тачијем.

Бивши посредник у преговорима о статусу Косова Марти Ахтисари изјавио је у Пришитни да признања Косова из целог света доказују да је независност Косова неповратан процес.

Ахтисари је додао да признање нове реалности - независности Косова, омогућава стабилност за регион, Балкан али и Европу.

У обраћању посланицима Скупштине Косова Ахтисари је на свечаној седници поводом прве годишњице ступања на снагу Устава рекао да је Косово на добром путу да постане слободна, демократска мултиетничка држава.

Ахтисари - бивши посредник УН-а и добитник нобелове награде за мир, оценио је да су највећа достигнућа Косова то што је формиран Уставни суд, што су у већини најважнијих џава отворена дипломатска представништава и што се успостављају партнерства са представницима бројних држава.

Према његовим речима, насупрот многим резултатима пред Косовом још има много изазова - институције треба да прођу кроз процес трансформације, треба да обезбеде транспарентност и да полажу рачуне за свој рад.

Такође, како је рекао Ахтисари, треба наставити и активности на признању независности Косова.  Ахтисари је позвао косовске Србе да искористе ситуацију и да "због своје деце" постану значајан фактор у решавању проблема и да се придруже корацима које Косово подузима на путу ка новој будућности.

"Србија и Косово су суседи, Србија треба да прихвати нову реалност и Београд и Приштина треба да нађу могућности сарадње", поручио је Ахтисари.

Бивши изасланик за статус Косова је позвао Европску унију да пронађе заједнички став о Косову, што ће помоћи Косову у остваривање стремљења за европском персективом.

"Желим да Косово постане демократска, мултиентичка и толерантна држава, у миру са суседима, поштована у свету. Знам да ће бити много препрека да се то постигне али остваривање тих циљева захтева велико анагжовање", поручио је Ахтисари.

После седнице Скупштине Косова Ахтисари ће, као и највиши званичници Косова, присуствовати састанку Међународне управљачке групе за Косово.

Задатак те групе коју чине представници држава које су признале Косово је да прати остваривање Ахтисаријевог плана.

Након тог састанка, Ахтисари ће присуствовати свечаном концерту косовске Филхармоније и вечери коју ће у његову част приредити председник Косова.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво