Фон Сидов: Опада интересовање за Косово

Ситуација на Косову побољшаће се на средњи рок, али опада интересовање великих сила за то подручје, рекао је европски известилац Бјорн фон Сидов. Потребне две стратегије: једна за Србе који желе да се врате, а друга за оне који желе да остану у Србији и интегришу се у друштво, објаснио је Фон Сидов.

Известилац Парламентарне скупштине Савета Европе за Косово Бјорн фон Сидов уверен је да ће се ситуација на Косову на средњи рок побољшавати, али је указао да пада интересовање великих сила за ово подручје, јер дају приоритет другим кризама у свету.

Фон Сидов је у интервјуу Фонету нагласио да је током посете Београду од свих саговорника добио уверавања да ће Србија користити само мирна и правна средства за остваривање својих циљева на Косову.

Известилац је у разговору са председницом Скупштине Славицом Ђукић Дејановић, покренуо и питање броја расељених који би желели да се врате на Косово, ако би ситуација била стабилна, као и броја оних који би, како је рекао, желели да остану у Србији.

"Мислим да већина расељених са Косова не желе да се врате, јер би радије живели у Србији", оценио је Фон Сидов.

Са министром Расимом Љајићем разговарао је о питањима регистрације расељених и подршци власти, уколико буде разматрано питање "економске компензације" за људе који одлуче да се не врате на Косово.

"Обезбеђивање повратка у безбедном контексту, уз добар однос власти према њима, један је начин да се реши питање расељених, а други је останак у Србији. Питао сам да ли би питање економске компензације било битно за људе који желе да остану у Србији или током доношења одлуке о повратку или останку", каже Фон Сидов.

Потребне две стратегије 

У сусретима са расељеним лицима, Фон Сидов је, како каже, стекао увид у проблеме са којима се они суочавају, као и током посете северу Косова и енклавама, када је сагледао ситуацију у којој се налазе српска и друге мањине.

"Мислим да би требало да постоје две стратегије", објаснио је Фон Сидов, "једна за Србе који желе да се врате, да би имали безбедну ситуацију, и друга за оне који желе да остану у Србији и да се у потпуности интегришу у друштво".

Са званичницима у Београду, Фон Сидов је разговарао и о мисији Еулекс, о којој није чуо ништа суштински негативно.

Његови саговорници су, међутим, помињали обећања која мисија Еулекс још није испунила, али Фон Сидов каже да са тим обећањима није упознат.

Према оцени Фон Сидова, ситуација на северу Косова ипак се мења на боље, уз присуство правосудне компоненте Еулекса.

"Што пре и што више буде радила та правосудна компонента, то ће пре доћи до владавине права и једнакости свих пред судовима, што је право решење", нагласио је известилац.

Мање сукоба међу етничким групама  

Говорећи о безбедности на Косову, известилац је оценио да "већина људи сада, после више од годину дана од проглашења косовске независности, сматра да је мање претњи и сукоба међу етничким групама".

Фон Сидов је, при томе, подсетио и на одлуку о смањивању броја припадника КФОР, јер се сматра да нема потребе за толиким војним снагама, али је нагласио да ипак морају постојати снаге које би дале подршку полицији, у случају погоршања ситуације.

Изражавајући задовољство разговорима са званичницима у Београду, Фон Сидов је истакао да је наишао на разумевање за свој неутрални приступ у изради извештаја за Политички комитет ПС СЕ.

"Не улазим у питање Косова као независне земље, а разматрање заснивам са тачке гледишта појединаца који живе у Србији, као расељена лица са Косова, и људи који живе на Косову данас", објаснио је Фон Сидов.

На питање Косова, закључио је Бјорн фон Сидов, не гледам са позиције високе дипломатије и политике, већ са позиције појединца или породица на Косову, у енклавама или подручјима са албанском већином и другим местима.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи