Регионализација није супротна Статуту

Равномеран регионални развој Србије не треба да одложи или заустави потврђивање Статута Војводине у Скупштини Србије, изјавио председник Србије Борис Тадић. Регионализација је тема која изискује озбиљну демократску дискусију у годинама које долазе, поручио Тадић.

Председник Србије Борис Тадић рекао је да равномеран регионални развој Србије никако не треба да одложи или заустави потврђивање Статута Војводине у Скупштини Србије.

"Равномерни регионални развој тема је која изискује озбиљну демократску дискусију у годинама које долазе", рекао је Тадић на свечаности поводом 15 година од оснивања Савеза војвођанских Мађара (СВМ), на Палићу.

Тадић је истакао да Статут и Закон о преносу надлежности морају бити у складу са Уставом и законима Србије, односно да се процес регионализације и усвајање Статута допуњују, али није прецизирао када би он могао бити усвојен.

Председник Србије је истакао да је Европа један од највећих пројеката у заштити културних идентитета и да Србија иде ка тој политици, оценивши да "једино у Европи сви заједно можемо заштити сопствене идентитете".

"Чињеница да у Србији имамо све више опција које се залажу за толеранцију, напросто јесте добра вест", рекао је Тадић.

Државни секретар министарства иностраних послова Мађарске Вилмош Сабо рекао је да је СВМ у протеклих 15 година одиграо велику улогу у очувању културног идентитета Мађара у Војводини, као и у развоју образовног система и културних институција.

Почасни председник СВМ Јожеф Каса рекао је да је у време Слободана Милошевића улога СВМ била немерљива у антиратним активностима, као и у борби против тадашњег режима.

Лидер СВМ Иштван Пастор је рекао да би се у једној реченици та странка могла окарактерисати као мањинска, мађарска, опозициона странка, која је активно учествовала у промени режима Слободана Милошевића.

"Ми смо и једна од ретких мањинских странака која је успела да очува своју независност, аутентичност. То што смо били у протеклих 15 година, водиће нас и у будућности, а залагаћемо се и даље за мањинске и регионалне интересе", рекао је Пастор.

Скупу је присуствовала и председница Скупштине Србије Славица Ђукић-Дејановић, као и председници Санџачке демократске партије Расим Љајић, председник Социјалдемократске уније Жарко Кораћ, Српске напредне странке Томислав Николић и представници парламентарних странака из Мађарске и Мађара у дијаспори.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи