Дан Гарде Војске Србије

Председник Србије Борис Тадић изјавио је на прослави 180. годишњице формирања Гарде Војске Србије у Пожаревцу, да Србија недвосмислено жели да постане чланица ЕУ, али да се никада неће одрећи интегритета на Косову и Метохији.

Припадници Гарде, елитне јединице Војске Србије, у Пожаревцу, у присуству државног и војног врха, обележавају 180. годишњицу формирања, у знак сећања на 6. мај 1830. када је у том граду постројена прва чета Књажеве гарде - гвардија.

Председник Србије Борис Тадић изјавио је на прослави у Пожаревцу да Србија недвосмислено жели да постане чланица Европске уније, али да се никада ни по коју цену неће одрећи интегритета на Косову и Метохији.

"У складу са та два принципа Србија ће наступати на свим међународним форумима", нагласио је Тадић.

Председник је оценио да је Србија демократска земља која води мирољубиву политику и чини све да се сачува мир и стабилност југоисточне Европе.

"Ако је Србија стабилна стварају се претпоставке за развој читаве југоисточне Европе и корист за све људе који живе на овом простору", рекао је председник Србије.

Тадић је оценио да је веома значајно да се око тих принципа обједине народ, све институције и политичке партије.

"Пружамо руку помирења јер нам је данас потребно јединство. Српска војска у том смислу има своје место, и у садашњости и будућности спремни смо да, упркос свим кризама, улажемо у опремање војске", истакао је председник.

Обраћајући се грађанима Пожаревца, Тадић је рекао да ће држава наставити да помаже развој свих делова Србије.

Тадић је Пожаревљанима честитао Дан Гарде и оценио да није случајно да је та елитна јединица основана баш у том граду пре 180 година.

Свечаности у Пожаревцу су присуствовали министар одбране Драган Шутановац, начелник Генералштаба генарал-потпуковник Милоје Милетић, представници локалне самоуправе, војни изасланици и неколико хиљада грађана.

Честитке елитној јединици

Тадић је раније честитао припадницима Гарде Војске Србије Дан јединице. "Настављајући традицију српске Гвардије дугу 180 година, а захваљујући стручности и професионалности стекли сте реноме елитне јединице Војске Србије. Уверен сам да ћете и у наредном периоду радити на изградњи модерне војно-обавештајне службе и извршавати задатке на професионалном нивоу као и до сада и дати пун допринос укупној безбедности Републике Србије", навео је Тадић у честитки.

И министар одбране Драган Шутановац упутио је честитке припадницима Гарде. "Негујући традицију српских гардијских јединица дугу 180 година, одговорним и професионалним извршавањем задатака изградили сте модерну јединицу која постиже запажене резултате у раду", навео је Шутановац.

Шутановац је уверен да ће припадници елитне јединице и даље професионално извршавати задатке и достојанствено представљати нашу Војску у земљи и свету.

"Честитајући вам празник, желим вам успехе у извршавању задатака", навео је Шутановац.

Свечаност је почела програмом који је припремио Град Пожаревац као својеврстан дочек Гарди. Почасним плотунима означен је почетак свечаног дефилеа Гарде, а припадници ће приказати оспособљеност за руковање делом наоружања и војне опреме.

Историјат Гарде 

Припадници Гарде, елитне јединице Војске Србије, обележавају годишњицу формирања, у знак сећања на 6. мај 1830. године, када је у Пожаревцу постројена прва чета Књажеве гарде - гвардија.

У састав те јединице 1831. године ушла је и музика - "Књажевско-сербска банда", а претходно је књаз Милош Обреновић тражио од старешина да му по "стасу и угледу" одаберу најбоље младиће из својих нахија.

Најбољи младићи - будући гардисти, по захтеву тадашњег књаза Србије морали су да буду "у сваком погледу примерни", да не пију и да нису "ветрогоње", а и "ако је могућно, да буду писмени".

После завршетка Првог светског рата, приликом избора југословенских гардиста захтевало се добро здравље регрута, одређено социјално порекло, примерено владање и писменост, а уз то да су правилно развијени, "лепе и угледне спољашности".

У току и после завршетка Другог светског рата језгро Гарде и будућег Гардијског батаљона чинио је Пратећи батаљон Врховног штаба Народноослободилачке војске.

Од Пратећег батаљона 1. новембра 1944. године формирана је Гардијска бригада Југословенске народне армије, да би 1. новембра 1994. године формирана Гардијска бригада.

За допринос јачању угледа и одбрамбених способности земље Гардијска бригада је добила четири ордена и бројна друга одликовања и признања, а у склопу спровођења реформских процеса крајем новембра 2006. године преформирана је у Гарду Војске Србије.

Гарду чине команда, командни вод, гардијски батаљон, 25. батаљон војне полиције, логистички батаљон, као и објекти посебне намене и резиденцијални објекти.

Припадници те јединице задужени су за заштиту личности на највишим државним и војним функцијама, за обезбеђење виталних објеката система одбране као и за обављање војне почасти и протокола за домаће и стране државне званичнике.

Задатак гардиста је и обезбеђење специјалних веза, реализација послова из делокруга рада војне полиције и извршење других задатака по наређењу начелника Генералштаба, коме је непосредно потчињена.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво