Манастир Зочиште код Ораховца без струје

Косовска електрокорпорација искључили струју манастиру Зочишту код Ораховца због неплаћања рачуна за утрошену електричну енергију. Епархија рашко-призренска осудила овакво понашање, истичући да је реч о притиску на монаштво да напусти манастир.

Због неплаћања рачуна за утрошену електричну енергију, радници Косовске електрокорпорације (КЕК) искључили су струју манастиру Зочиште код Ораховца.

Епархија рашко-призренска осудила је овакво понашање КЕК-а према манастиру Зочиште које, како кажу, представља још један вид притиска на монаштво да напусти ову древну светињу.

Да неплаћање рачуна за утрошену електричну енергију није главни разлог за искључивање струје потврђује чињеница да већина албанског становиништва овог краја такође не плаћа рачуне.

Манастир Зочиште је други манастир на КиМ коме је искључена струја и један је од најугроженијих манастира у епархији рашко-призренској.

У фебруару је искључена струја манастиру Гориоц код Истока. Овај манастир који је мета албанских напада још од 1998. године, потпуно је уништен као и већина других манастира 1999. године.

Обнова манастира почела је у октобру 2004. године, али већ наредне 2005. године обустављена је од стране КФОР-а, уз образложење да се обнови противи локално становништво. Када је забрана укинута наставило се са градњом конака и цркве.

Манастирски храм је 2007. године, осветио епископ рашко-призренски Артемије. До сада је обновљен само мањи део манастирских конака а пре месец дана је извадено црквено звоно које су албански терористи бацили у манастирски бунар.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво