Позив Норвешкој да улаже у Србију

Председник Србије Борис Тадић отворио Пословни форум Србије и Норвешке. Тадић позвао норвешке компаније да инвестирају у Србију, јер постоји могућност бесцаринског извоза на тржиште од 800 милиона људи.

Другог дана посете Норвешкој, председник Србије Борис Тадић отворио је Пословни форум Србије и Норвешке.

Председник Србије позвао је у Ослу норвешке компаније да инвестирају у Србију. Према његовим речима, то омогућава извоз на тржиште од 800 милиона људи без царинских баријера, уз услов да је 51 одсто производа направљено у Србији.

"Норвешки инвеститори су добродошли у пријатељску Србију, као и сви грађани Норвешке", рекао је Тадић на Пословном форуму Србије и Норвешке.

Србија има потписане уговоре о слободној трговини са земљама чланицама споразума ЦЕФТА, Русијом, Белорусијом и Турском, и Споразум о стабилизацији и придруживању са Европском унијом, подсетио је Тадић.

Тадић је истакао да Србија има јасан план развоја у наредних десет година и најавио велике инвестиције у области инфраструктуре, посебно на Коридору 10.

Форум је прилика да се представе привредни потенцијали Србије и успоставе контакти са пословним људима из Норвешке.

Подршка Осла неоспорна

У државно-привредној делегацији Србије, коју предводи председник Тадић, јесу и министар трговине Слободан Милосављевић и председник Привредне коморе Србије Милош Бугарин.

Посету Норвешкој Тадић је завршио разговором са председником норвешког парламента Дагом Андерсеном.

Норвешки премијер Јенс Столтенберг поручио је јуче, после састанка са Тадићем, да Србија има кључну улогу за мир и стабилност у региону и да Норвешка подржава Србију на путу ка Европи.

Осим што је Србији поручено да може да рачуна на помоћ те скандинавске земље у приближавању ЕУ, на питање ко ће пре постати чланица Уније, Србија или Норвешка, норвешки премијер рекао је да ће то бити Србија.

Иако се две земље не слажу о статусу Косова и Метохије, председник Србије захвалио је Норвешкој на подршци нашој земљи за чланство у програму Партнерство за мир.

Разговарано је и о економској сарадњи, а председник Србије је у току јучерашњег дана посетио компанију Теленор, где је разговарао са генералним директором Јоном Фредриком Баксасом и менаџментом те компаније. Теленор је највећи страни инвеститор у Србији.

Председник Србије боравио је и на свечаном ручку у двору норвешког краља Харалда V.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво