"Живот и стандарди"- Пећ данас

Према попису из 1991. године у Пећи је живело око 15.000 становника српске и црногорске националности. Екипа РТС-а посетила је малобројне повратнике који су се, после осам година, вратили у свој град.

До доласка Кфора и Унмика, насеље Кривоглаве у Пећи било је насељено Србима. Данас, у њиховим кућама живе Албанци из Дренице.

Предраг Обрадовић одлучио је да се врати. У некадашњој улици Милије Банашевића живи са још једном повратничком породицом.

"У почетку је било напада и провокација са циљем да нас застраше", каже Предраг Обрадовић.

Сви који су се одлучили за повратак, кажу, највише се ослањају на Пећку патријаршију и Високе Дечане.

Монаштво Српске православне цркве десет година стрпљиво чека повратак мештана Пећи и околине.

Начелник Пећког округа Стојан Дончић истиче да постоји више фактора који утичу на повратак. "Да би се вратили, људи морају да имају основне услове за живот, а овде је све уништено и опљачкано", рекао је Дончић.

Kao други фактор Дончић наводи запослење, каже да у Пећком округу свега десетак људи има посао, а да сви остали живе од социјалне помоћи од Србије.

Радмила Поповић из Пећи, као проблем наводи то што људи не раде.

"Било би добро да постоји нека фабрика. Можда би се и Албанци променили, јер и они ништа не раде. Све што имају, то су бутици и кафићи", прича Радмила.

Ни после 10 година, Унмик није решио проблем повратка прогнаних Срба и других етничких заједница на Косову и Метохији, иако по Резолуцији 1244 има мандат да одржи мир и стабилност у јужној српској покрајини. Срби кажу - на испиту је Еулекс.

У јуну 1999. године, Пећки округ напустило је 45. 000 Срба и Црногораца. Према попису из 1991. године, само у Пећи живело је петнаестак хиљада становника српске и црногорске националности.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво