Прва електронска седница Владе

Одржана прва седница Владе Србије која је припремљена електронски. Уштеда од око 20 милиона динара годишње само за папир и други потрошни материјал. Увођење система за седнице без папира коштало је 32,3 милиона динара.

Влада Србије одржала је данас прву електронску седницу којој је председавао премијер Мирко Цветковић и први пут су министри имали могућност да, уместо на папиру, разматрају материјале преко компјутера на којима су и гласали.

Премијер Цветковић је нагласио да је ово историјска седница која ће значити прекретницу у увођењу електронске управе у Србији, а за будуће седнице владе то ће значити уштеде у папиру и времену.

Цветковић је честитао министарки за телекомуникације и информационо друштво Јасни Матић која је руководила овим пројектом и највише је заслужна за његово увођене у рекордном времену.

Многобројни новинари и сниматељи имали су прилику да виде министре који су на својим лаптоп рачунарима прегледали документа са дневног реда седнице Владе и на њима гласали о појединим одлукама.

Новинарима је било дозвољено да присуствују усвајању извештаја о раду са претходне четири седнице Владе, нацрта закона о потврђивању уговора између Републике Србије и Краљевине Данске о избегавању двоструког опорезивања, нацрта закона о сарадњи Србије са Европском организацијом за експлоатацију метеоролошких сателита.

Регистрација магнетним картицама

Регистрацијом министара магнетним картицама, нешто после 13 часова почела је седница Владе Србије која је први пут припремљена електронски.

"Ова 105. седница биће запамћена као прва вођена помоћу електронског система који је значајан не само за рад Владе, већ и за шири систем и укупно функционисање свих њених тела", рекао је премијер Мирко Цветковић наводећи да ће се на овај начин омогућити значајне уштеде.

Отварајући седницу премијер је рекао да је Србија ушла у ред земаља које на електронски начин воде функционисање Владе.

Министри су потом у отвореном делу седнице "притиском на одговарајуће дугме" усвојили записнике са неколико претходних седница, дневни ред и неколико законских предлога.

Значајне уштеде електронских седница Владе

За припремање и одржавање седница Владе годишње се потроши више од 60 милиона динара.

Око 10 милиона динара потроши се на тонере, коверте и други потрошни материјал, 10 милиона динара за папир, 35 милиона динара за одржавање биротехничке опреме и два милиона динара за одржавање штампарских машина.

"Поред наведених трошкова ту су и трошкови бензина, одржавања и сервисирања возила, другог канцеларијског материјала и другог потрошног материјала неопходног за рад Владе које није могуће прецизно новчано исказати", наводи се у Министарству за телекомуникације.

Материјал за министре од данас се припрема у електронском формату, без трошења папира и трошкова доставе.

Пројекат електронских припрема седница Влада Србије кошта 27,3 милиона динара, односно 32,3 милиона динара са порезом на додату вредност.

Систем је направила компанија "Спинакер", чланица групе "Комтрејд", а у цену су укључени и трошкови прве три године одржавања система.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи