Расељени Срби желе повратак на Косово

Од 250.000 расељених Срба са Косова, до сада регистровано 450 породица које желе да се врате у покрајину, саопштило Министарство за КиМ. Верујемо да ће се број региствованих до краја јуна повећати на око 600, рекао помоћник министра Бојан Анђелковић.

Помоћник министра за Косово и Метохију Бојан Анђелковић изјавио је да је до сада регистровано 450 породица косовских Срба које желе да се врате у Покрајину.

На конференцији за новинаре Савеза удружења интерно расељених, Анђелковић је оценио да досадашњи ток регистрације интерно расељених са Косова показује да Срби желе да се врате на своја огњишта.

"До петка је било регистровано више од 450 породица. С обзиром на то да акција траје до краја јуна, верујем да ће број региствованих бити око 600", рекао је Анђелковић.

Помоћник министра је истакао решеност Министарства за Косово и Метохију да се регистровани "заиста и врате" и додао да, "ако постоје људи који су спремни да се врате и у оваквим условима, онда ће са побољшањем услова много већи број расељених бити спреман да се врати".

Према његовим речима, Србија о повратку интерно расељених искључиво разговара са Високим комесаријатом за избеглице УН, као надлежним телом према Резолуцији Савета безбедности УН 1244.

Додао је да је 2008. година била посебно обесхабрујућа јер је проглашење независности Косова "потпуно зауставило ионако спор процес повратка".

Није обезбеђена ефикасна заштита људских права

"И ми сносимо део одговорности, пре свега, што је све ишло споро. Међутим, одговорност Србије може да се сведе само на недовољну активност, али је главна одговорност на међународним мисијама и на привременим институцијама на Косову", рекао је Анђелковић.

Према његовим речима, међународна заједница није успела да обезбеди механизме за ефикасну заштиту људских права.

"Поред 250.000 расељених током 1999. године, важно је поменути да је од 437 места на Косову у којима су живели Срби до 1999. године, етнички потпуно очишћено 312 насеља".

Како је навео помоћник министра, за 10 година било је 7.000 етнички мотивисаних напада, убијено је више од 1.000 Срба, киднаповано 841, а 960 Срба је рањено.

Ненад Сташић из села Дреновца, у општини Клина, рекао је да је 18. јуна 1999. године 109 српских и 11 других породица неалбанаца, односно укупно 456 становника, напустило село, а да сада њих 125 жели да се врати.

"Желимо да се вратимо у свој Дреновац и на своје Косово", рекао је Сташић.

Према његовим речима, становници још два села у тој општини желе да се врате, али таква српска енклава, на магистралном путу Пећ-Приштина и на неколико километара од Клине, "некоме не одговара".

Председник Управног одбора Савеза удружења интерно расељених Бранислав Скробоња навео је да се са Косова од 10. јуна 1999. године, "за мање од месец дана иселило више од 250.000 припадника неалбанске популације, а да се вратило тек око 3.000".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара