Ратификација ССП-а што пре

Италија жели да буде прва земља која ће ратификовати Споразум о стабилизацији и придруживању Србије са ЕУ, навео шеф италијанске дипломатије Франко Фратини након разговора са српским колегом Вуком Јеремићем. Јеремић и Фратини истакли изузетну важност предстојећег регионалног скупа у Сарајеву.

Шеф италијанске дипломатије Франко Фратини рекао је после разговора са српским колегом Вуком Јеремићем у Београду да се кандидатура Србије мора што пре проследити надлежним канцеларијама Европске комисије да би почео "званични пут Србије ка ЕУ".

Фратини је такође навео да Италија жели да буде прва земља која ће ратификовати ССП са Србијом.

"Споразум је за сада блокиран, али радимо на томе да се што пре одмрзне и Италија је спремна да ратификује ССП чим добије зелено светло", рекао је Фратини и додао да се нада да ће до тога доћи до краја шпанског председавања Европској унији.

Фратини је указао да је почетак председавања Мађарске ЕУ у јануару 2011. године "важан датум" за Србију за добијање статуса кандидата за чланство у ЕУ.

Према његовим речима, важно је да што пре почне процес испитивања стадијума у којем се Србија налази у односу на захтеве ЕУ.

"У том смислу постављамо јануар 2011. године као важан датум за то да Србија добије статус кандидата", рекао је шеф италијанске дипломатије.

Фратини је истакао да се у разговорима у Београду, са председником Републике Борисом Тадићем и са Јеремићем, "уверио да је Србија чврсто опредељена за ЕУ". "Ту опредељеност Италија чврсто подржава и то сматрам да треба да подрже и остале европске земље", рекао је Фратини.

Италија први трговински партнер

Министар Јеремић је захвалио Италији за подршку Србији. "Не може се живети од старе славе. Пред нама су важни кораци: почетак ратификације ССП и почетак званичног процесуирања апликације Србије за чланство у ЕУ", рекао је Јеремић.

Односи Србије и Италије су "у добром стању и расту сваког дана у сваком погледу", оценио је српски министар, наводећи да је "Италија један од најближих партнера Србији у ЕУ и први трговински партнер Србије".

Јеремић је најавио и други самит влада Србије и Италије у октобру у Београду. Очекује се, како је рекао, долазак премијера Силвија Берлусконија, Фратинија и других министара.

Фратини је такође истакао одличне односе Србије и Италије, која жели да "задржи место првог партнера српског извоза".

Велика важност Скупа у Сарајеву 

Јеремић и Фратини су у разговору истакли изузетну важност предстојећег регионалног скупа у Сарајеву, на којем ће бити утврђени конкретни кораци земаља Западног Балкана у вези са европским интеграцијама.

Фратини је уверен да би решење, које би окупило све учеснике за исти сто, могло бити пронађено у оквиру "гимних" формуле, што значи да не би било натписа са именима држава учесника самита.

"Србија је позитивно реаговала на тај предлог и сада преостаје да га, када поподне отпутујем у Приштину, изложим косовским властима", рекао је Фратини.

Фратини се такође састао и са потпредседником Владе Србије за европске интеграције Божидаром Ђелићем. Том приликом, оцењено је да предстојећи скуп у Сарајеву не би требало да буде само формалност, већ прилика да се на њему разговара о томе шта тај регион може донети Европи.

Фратини је после састанка с Ђелићем у Влади Србије рекао да није довољно да се састатанак само одржи, већ да треба размотрити шта Западни Балкан може понудити Европи у смислу инвестиција и трансевропских и трансбалканских пројеката.

"Поред остваривања политичких резултата, треба размотрити и шта Србија може донети региону, како може помоћи у стабилизацији прилика у БиХ и борби против организованог криминала", навео је италијански министар.

Фратини, који борави у дводневној посети Србији, синоћ је разговарао са председником Србије Борисом Тадићем.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи