Протест Срба на Косову

Срби протестовали у Грачаници, због демонтирања опреме српских оператера мобилне телефоније на Космету. Сигнал српских оператера имају само Срби на северу Космета, а радници "Телекома" дежурају и чувају те базне станице.

Око 3.000 Срба протестовало у Грачаници, због демонтирања опреме српских оператера мобилне телефоније на Косову и Метохији. Истовремено, радници "Телекома" чувају базне станице на северу Косова, где једино има сигнала.

Премијер Србије Мирко Цветковић изјавио је да ће Влада учинити "буквално све", осим употребе насилних средстава, да помогне Србима у енклавама на Косову после искључења сигнала српских мобилних оператера.

"Ово је врло озбиљан проблем који се појавио и учинићемо све да помогнемо тим људима", рекао је премијер у изјави новинарима у Београду.

Локални челници, са протестног скупа, позвали међународну заједницу да реагује и што пре спречи косовске власти да Србима забране коришћење мобилне телефоне српских оператера. 

Окупљање, које је симболично почело у пет минута до двамаест, завршено је без инцидената и најављено је и наредних дана све док не дође, како су рекли организатори, до поновног активирања мобилне телефоније српских оператера.

Неколико хиљада Срба са централног и осталих делова Косова започео је скуп протестном шетњом главном улицом Грачанице.

Испред колоне грађана ишла су кола хитне помоћи симболизујући да је искључењем телефона њима онемогућена комуникација и у најхитнијим случајевима.

На скупу су говорили директорка Дома здравља Рада Трајковић, начелник косовског округа Горан Арсић, председник скупштине града Приштине Небојша Николић.

Окупљени су носили транспаренте на којима пише: Слепи, неми, глуви, Вратите нам везе, Нема мреже, зашто? Док је скуп трајао, саобраћај кроз Грачаницу, на релацији Приштина - Гњилане није функционисао.

Улаз и излаз из града обезбеђивале су мање снаге КФОР-а и Косовске полиције.

Радници "Телекома" чувају базне станице

Радници "Телекома" обезбеђују базне станице на северу Косова, пошто су представници Регулаторне комуникационе агенције, у сарадњи са специјалним јединицама Косовске полиције, онеспособили 40 базних станица.

Координатор технике "Телекома Србија" - извршне јединице Косова и Метохија Илија Ивановић изјавио је да радници "Телекома" дежурају и чувају базне станице на северу .

"Радници Телекома Србије обилазе наше објекте ради безбедности, јер имамо неких најава да ће да крену и на север Косова", рекао је Ивановић.

Ивановић је рекао да су радници "Телекома" спремни да у најкраћем могућем року обнове опрему и базну станицу коју су Албанци оштетили приликом акције искључења репетитора.

Државни секретар у Министарству за Косово и Метохију Оливер Ивановић изјавио је да представници Еулекса поричу умешаност у ту акцију, али забрињава чињеница да је подржавају.

Портпаролка Еулекса Ирина Гудељевић истакла је да су за ту мисију прихватљиве акције Регулаторног тела за телекомуникације које су усмерене против, како је рекла, илегалних оператера мобилне телефоније.

"Еулекс уопште није укључен у скидање предајника. Он је прихватио одлуку Регулаторног тела за телекомуникације против илегалних оператера мобилне телефоније на Косову. Самим тим што је Еулекс прихватио одлуке овог тела , не меша се у његов рад и одлуке прихвата ", казала је Гудељевићева.

Специјалне јединице Косовске полиције уклониле су, током протеклих дана, двадесетак базних станица српских мобилних оператера "Телекома", "Теленора" и ВИП-а, чиме је око 100.000 Срба, који живе јужно од Ибра, остало без сигнала.

Ускраћујући сигнал српских мобилних оператера Србима широм Косова и Метохије, званична Приштина покушава да српску заједницу у Покрајини још више изолује и насилно интегрише у систем самопроглашене државе Косово, рекао је Арсић.

Арсић је оценио да су дешавања минулих дана на Косову и Метохији "увод за касније пристиске", којима ће косовске власти покушати да у свој систем интегришу школски и здравствени систем, али и друге институције наше државе у Покрајини.

Представници Регулаторне агенције за телекомуникације Косова, уз помоћ Косовске полицијске службе, у претходна два дана, насилно су искључили сигнале српских мобилних оператера на централном Косову, у Косовском Поморављу, Метохији и Сиринићкој Жупи.

Тако је у Покрајини оштећено 24 базе станице предузећа "Телеком Србија" и "Теленора", а мобилни оператери неометано функционишу само на северу Косова, које је настањено већинским српским становништвом. Због тога је без телефонског сигнала остало око 100.000 Срба у Косовском Поморављу и енклавама јужно од Ибра.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво