Протест Срба на Косову

Срби протестовали у Грачаници, због демонтирања опреме српских оператера мобилне телефоније на Космету. Сигнал српских оператера имају само Срби на северу Космета, а радници "Телекома" дежурају и чувају те базне станице.

Око 3.000 Срба протестовало у Грачаници, због демонтирања опреме српских оператера мобилне телефоније на Косову и Метохији. Истовремено, радници "Телекома" чувају базне станице на северу Косова, где једино има сигнала.

Премијер Србије Мирко Цветковић изјавио је да ће Влада учинити "буквално све", осим употребе насилних средстава, да помогне Србима у енклавама на Косову после искључења сигнала српских мобилних оператера.

"Ово је врло озбиљан проблем који се појавио и учинићемо све да помогнемо тим људима", рекао је премијер у изјави новинарима у Београду.

Локални челници, са протестног скупа, позвали међународну заједницу да реагује и што пре спречи косовске власти да Србима забране коришћење мобилне телефоне српских оператера. 

Окупљање, које је симболично почело у пет минута до двамаест, завршено је без инцидената и најављено је и наредних дана све док не дође, како су рекли организатори, до поновног активирања мобилне телефоније српских оператера.

Неколико хиљада Срба са централног и осталих делова Косова започео је скуп протестном шетњом главном улицом Грачанице.

Испред колоне грађана ишла су кола хитне помоћи симболизујући да је искључењем телефона њима онемогућена комуникација и у најхитнијим случајевима.

На скупу су говорили директорка Дома здравља Рада Трајковић, начелник косовског округа Горан Арсић, председник скупштине града Приштине Небојша Николић.

Окупљени су носили транспаренте на којима пише: Слепи, неми, глуви, Вратите нам везе, Нема мреже, зашто? Док је скуп трајао, саобраћај кроз Грачаницу, на релацији Приштина - Гњилане није функционисао.

Улаз и излаз из града обезбеђивале су мање снаге КФОР-а и Косовске полиције.

Радници "Телекома" чувају базне станице

Радници "Телекома" обезбеђују базне станице на северу Косова, пошто су представници Регулаторне комуникационе агенције, у сарадњи са специјалним јединицама Косовске полиције, онеспособили 40 базних станица.

Координатор технике "Телекома Србија" - извршне јединице Косова и Метохија Илија Ивановић изјавио је да радници "Телекома" дежурају и чувају базне станице на северу .

"Радници Телекома Србије обилазе наше објекте ради безбедности, јер имамо неких најава да ће да крену и на север Косова", рекао је Ивановић.

Ивановић је рекао да су радници "Телекома" спремни да у најкраћем могућем року обнове опрему и базну станицу коју су Албанци оштетили приликом акције искључења репетитора.

Државни секретар у Министарству за Косово и Метохију Оливер Ивановић изјавио је да представници Еулекса поричу умешаност у ту акцију, али забрињава чињеница да је подржавају.

Портпаролка Еулекса Ирина Гудељевић истакла је да су за ту мисију прихватљиве акције Регулаторног тела за телекомуникације које су усмерене против, како је рекла, илегалних оператера мобилне телефоније.

"Еулекс уопште није укључен у скидање предајника. Он је прихватио одлуку Регулаторног тела за телекомуникације против илегалних оператера мобилне телефоније на Косову. Самим тим што је Еулекс прихватио одлуке овог тела , не меша се у његов рад и одлуке прихвата ", казала је Гудељевићева.

Специјалне јединице Косовске полиције уклониле су, током протеклих дана, двадесетак базних станица српских мобилних оператера "Телекома", "Теленора" и ВИП-а, чиме је око 100.000 Срба, који живе јужно од Ибра, остало без сигнала.

Ускраћујући сигнал српских мобилних оператера Србима широм Косова и Метохије, званична Приштина покушава да српску заједницу у Покрајини још више изолује и насилно интегрише у систем самопроглашене државе Косово, рекао је Арсић.

Арсић је оценио да су дешавања минулих дана на Косову и Метохији "увод за касније пристиске", којима ће косовске власти покушати да у свој систем интегришу школски и здравствени систем, али и друге институције наше државе у Покрајини.

Представници Регулаторне агенције за телекомуникације Косова, уз помоћ Косовске полицијске службе, у претходна два дана, насилно су искључили сигнале српских мобилних оператера на централном Косову, у Косовском Поморављу, Метохији и Сиринићкој Жупи.

Тако је у Покрајини оштећено 24 базе станице предузећа "Телеком Србија" и "Теленора", а мобилни оператери неометано функционишу само на северу Косова, које је настањено већинским српским становништвом. Због тога је без телефонског сигнала остало око 100.000 Срба у Косовском Поморављу и енклавама јужно од Ибра.

број коментара 9 Пошаљи коментар
(уторак, 27. апр 2010, 11:05) - anonymous [нерегистровани]

Одговор на "Можда тужба?"

По мени не треба тужити те квазиинституције, већ поједине личности (оне које су искључиле лично и оне који су дали наређење). Нека се то учини у српском суду (у енклавама у којима је уништена опрема). То би био добар правни одговор, али није то једини одговор. То је правни, али их има још. Нормално, оспособити на терену деловање Телекома, Теленора и ВИП-а. То је технички одговор, веома, веома битан. Ту се не зауставити!!!

(уторак, 27. апр 2010, 00:35) - anonymous [нерегистровани]

Ne dajte se !

Nisam srbijanka ali obozavam srbe,tu hrabru, tolerantnu i inteligentnu naciju.
Uvek pratim situaciju u Srbiji i na Kosovu.
I nadam se da ce srpska vlada preuzeti mjere da zastiti ljudska prava srbima na Kosovu. Saljem tople i solidarne pozdrave iz Svedske citavom srpskom narodu,a pogotovo na KiM.

(понедељак, 26. апр 2010, 22:27) - Srbin [нерегистровани]

Pravda za Srbe!

Pravda za kosmetske Srbe kojima se iz dana u dan krše elementarna ljudska prava i čiji je život postao prava Golgota!

(понедељак, 26. апр 2010, 20:47) - anonymous [нерегистровани]

Vazan mir

Gospodine i te kako

(понедељак, 26. апр 2010, 20:27) - anonymous [нерегистровани]

Vazan mir...

...osnovno za one sto su dali albancima drzavu je da na Kosovu vlada stanje kao da je sve u redu. Oni nista nece uciniti na stetu Albanaca, u to sam siguran. Oni su na njihovoj strani, ali to ne znaci i da su u pravu, a Srbiji ne ostaje nista drugo nego da zastiti to malo Srba sto je ostalo.
Srbijo znaj da povlacenje samo pomera granice ucena. Nemojte ponavljati Miloseviceve greske.Svima pa i Americi treba kazati jasno i glasno: jesmo za svaki dogovor i kompromis, ali i mi kao mali narod imamo "crvenu" liniju preko koje nemozemo jer nam to neda nasa istorija, a ni nas opstanak na ovim prostorima.
Budite sigurni i da predamo citavo Kosovo albancima, tu nije kraj oni ce onda traziti jug Srbije, a posle opet nesto novo i tu nema kraja.

(понедељак, 26. апр 2010, 19:09) - anonymous [нерегистровани]

Sase

Naša draga braćo sa Kosova i Metohije. Saosećamo sa vama i želimo vam da izdržite i ovu nepravdu. Naše rukovodstvo će učiniti sve što je moguće da vam pomogne. Ne delite se već budite čvrsto vezani. Ne nasedajte na provakacije Albanaca. Svi se nadamo boljem sutra. Euleks je došao da bude navodno nepristrasan, a oni podržavaju većinu da maltretira manjinu. Gaze međunarodno pravo. To nije fer i pošteno. Znajte ovako misle skoro svi Srbi.

(понедељак, 26. апр 2010, 19:07) - anonymous [нерегистровани]

Dosta je bilo

albanskih ispada,vreme je da shvate,da im se nece za dugo tolerisati diskriminacija i unistavanje srpske imovine.Pozdrav svim ljudima dobre volje,i apelujem za pomoc nasem narodu na Kosmetu i Metohiji.
Pozdrav iz Exetera

(понедељак, 26. апр 2010, 14:10) - Nenad [нерегистровани]

Mozda tuzba?

Mozda bi Telekom i Telenor trebalo da tuze te izmisljene institucije za unistavanje privatne svojine i nanete gubitke?
Pa ti divljaci nisu iskljucili repetitore nego su ih bre unistili.Ako ono njima lici na "iskljucivanje" sta li je sledece?

(понедељак, 26. апр 2010, 10:09) - anonymous [нерегистровани]

Mirni protesti i samo protesti

Ma samo protesti za svaku provokaciju Albanaca i za svako ugrozavanje Srba na Kosovu.
Previse je dozvolje dole da se manipulise sa tim jadnim ljudima.
Ne mogu ni Albanci potkupiti vise od par Srba koji ce uci i njihov parlament i raditi protiv svoga naroda.