Тадић опомиње Еулекс

Председник Србије Борис Тадић рекао да је запрепашћен реакцијом Еулекса на кршење људских права на Косову и најавио "највећу могућу међународну акцију". Срби на КиМ не треба да узимају картице 044 и 045 мреже, јер тако признају косовске оператере, рекао министар Горан Богдановић.

Срби на централном Косову и даље су без фиксне и мобилне телефоније, а везе раде само на северу Косова. У акцијама косовске полиције онеспособљене су укупно 24 базне станице српских мобилних оператера. Поједина српска села потпуно су одсечена једна од других. 

"Запрепашћен сам реакцијом Еулекса који мирно гледа на кршење људских права, јер је Еулекс задужен за безбедност грађана. Са представницима Еулекса ћемо обавити изузетно тежак разговор на ову тему. Нећемо оставити српско становништво на КиМ ниједног тренутка", истакао је Тадић.

Председник Србије Борис Тадић изјавио је да ће власти у Београду у наредним данима покренути "највећу могућу међународну акцију" како би се Србима на Косову и Метохији поново омогућило да користе услуге српских оператера мобилне телефоније.

Тадић је рекао да је јуче из Истанбула захевао хитну реакцију међународних институција овим поводом.

Према његовим речима, "Телеком Србија" је у стању да за седам дана обнови уништену и оштећену опрему.

Еулекс уз приштинске власти

Портпарол Еулекса Ирина Гудељевић изјавила је да су за ту мисију прихватљиве акције Регулаторног тела за телекомуникације које су усмерене против, како је рекла, илегалних оператера мобилне телефоније.

"Еулекс је свестан значаја телекомуникација као основног вида људских права и поздравиће све прелиминарне мере којима ће бити пружена подршка људима који су изгубили покривеност сигналом мобилне телефоније док не буде обезбеђен легални оператер мобилне телефоније на Косову", рекла је Гудељевић агенцији Танјуг.

"Косовска Регулаторна агенција за телекомуникације је независно тело, а мисија ЕУ није упозната са њеним плановима везаним за север Косова, где за сада уредно функционишу сигнали српских оператера мобилне телефоније", рекла је Гудељевић.

Портпарол Еулекса истакла је да су на Косову у току разговори "свих заинтересованих страна о овом проблему".

Насилно успостављање "законитости"

Привремене косовске власти су у петак и суботу онеспособиле предајнике српских оператера мобилне телефоније због чега је без телефонског сигнала остало око 100.000 Срба у Косовском Поморављу и енклавама јужно од Ибра.

Представници косовских институција сматрају да ти "законски кораци" нису уперени ни против једне одређене националности или државе, већ против свих оних оператера који нису поштовали важеће законске норме.

Привремене косовске институције саопштиле су да подржавају одлуке Регулаторне агенције за телекомуникације за искључење предајника мобилних телефонија "Телекома Србије" и "Теленора", истичући да је реч о "успостављању законитости на тржишту телекомуникација на Косову".

Министарство за Косово и Метохију поручује да су српски оператери добили дозволе још пре 1999. године, а оне нису лимитиране.

Екипи Радио Грачанице речено је да у Грачаници нема особе која би могла дати изјаву ко је и када издао такву одлуку. За мештане, иначе, бесплатне картице нису биле од користи.

"За кредит од два евра могао сам да разговарам једва два минута са братом у Београду. Да апсурд буде већи, исти износ ће морати и он да плати, јер се наш разговор третира као саобраћај у ромингу. Не знам чему све ово води, неће изаћи на добро", рекао је мештанин.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво