Трилатерални састанак у Истанбулу

Председник Србије Борис Тадић поручио из Истанбула, где је учестововао на трилатералном састанку са председником Турске и председавајућим Председништва БиХ, да је заједнички интерес све три земље чланство у ЕУ и изразио уверење да самит представља нови почетак.

Председник Србије Борис Тадић означио је данашњи трилатерални састанак са председником Турске Абдулахом Гулом и председавајућим Председништва БиХ Харисом Силајџићем као нови почетак у односима три земље које имају заједничке интересе, међу којима је заједнички улазак у Европску унију.

Тадић, Гул и Силајџић сагласили су се у Истанбулу да ће наставити да раде на изградњи мира, просперитета и стабилности на Балкану и да је заједнички циљ све три земље интеграција у ЕУ.

Искрена међусобна подршка једних другима исказ је заједничке визије којој смо привржени и на чијем остварењу ћемо наставити заједнички да радимо, рекао је председник Тадић на конференцији за новинаре.

Тадић је рекао да је Србија спремна да преузме одговорност за нови почетак односа три земље и истакао да је Београд допринео помирењу, поштовању једнаких права, међусобном поштовању и борби за правду.

На десетогодишњицу злочина у Сребреници био сам у том граду, одајући пошту жртвама, подсетио је Тадић и нагласио да Србија наставља сарадњу са Трибуналом у Хагу, док њено правосуђе спроводи поступке за све оптужене за злочине, независно од националне припадности.

Српски парламент је усвојио Декларацију о Сребреници, упућујући извињење, изражавајући жаљење, још једном потврђујући да Србија остаје привржена заштити интегритета БиХ, истакао је Тадић и нагласио да су то темељи политике Србије у региону.

Србија подржава БиХ на путу ка ЕУ

Тадић је истакао да Србија неће учинити ниједан корак у правцу дестабилизације БиХ, нити доводи у питање њене границе и интегритет.

Србија подржава БиХ на путу према ЕУ и честита јој на добијању Акционог плана за чланство у НАТО, додао је Тадић, јер је то легитимна одлука институција и грађана БиХ.

Све што је легитимна одлука институција БиХ, представника сва три народа, апсолутно је прихватљиво за Србију, поручио је Тадић.

Тиме манифестујемо принципијен став да се Србија, као добар сусед БиХ, не меша у унутрашње ствари суседне, пријатељске земље и подржава БиХ у свим легитимним одлукама и интегративним процесима, са вером да ћемо остваривати заједнички интерес на крају пута у ЕУ, рекао је Тадић.

Он је подсетио да је Србија, на основу декларације парламента, војно неутрална и да ће тај статус задржати у будућности.

Србија даје и свесрдну подршку укидању виза за грађане БиХ, "јер добро знамо како је велики проблем бити изолован и под санкцијама", рекао је Тадић.

Он је оценио да су билатерални односи Србије и Турске на највишем нивоу у историји и истакао да две земље у области економије имају стратешке планове.

"Ових дана смо разговарали о могућности да неколико турских компанија учествује у градњи аутопутева кроз Србију. Ако се испуне сви потребни услови и законски лимити које Србија има и Турска нађе интерес да прави путеве у Србији, ми ћемо направити велике и суштинске промене у инфраструктури, економији и шансама за наше грађане", најавио је Тадић.

После година неспоразума, ратова тешких и великих разарарања, истакао је Тадић, имамо прилику да радимо на изградњи не само поверења, него и комуникација и градимо економске потенцијале за нашу заједничку сарадњу.

Говорећи о предстојећем самиту земаља Западног Балкану у Сарајеву, Тадић је рекао да очекује да ће он бити користан и да ће на сарајевском самиту сви поштовати стандарде учешћа који морају бити заједнички и уважити интегритет земаља чланица Уједињених нација.

Трилатерални састанци важни за будућност

Гул је нагласио да су трилатерални састанци и веома присан и пријатељски однос три земље важни за будућност, мир, просперитет и заједничку европску визију Балкана.

Наша сарадња и стратешко партнерство показују да су Турци и Срби увек имали потребу за блиским пријатељством, што је историјски корак за Балкан, рекао је Гул.

Гул је нагласио да су пријатељски одбоси на Балкану важни за европске интеграције, што је важно за све земље.

Он је, као добар корак, оценио именовање амбасадора БиХ у Србији, као и усвајање декларације којом је парламент Србије осудио геноцид у Сребреници.

Честитам господину Тадићу на томе, рекао је Гул и подсетио да је председник Србије 2005. године у Сребреници одао пошту жртвама злочина у Сребреници.

Силајџић је рекао да му је драго што је Тадић у Истанбулу нагласио да Србија никада неће предузети ништа што би наштетило интегритету и суверенитету БиХ.

"То уноси мир и спокој у наша срца", нагласио је Силајџић и захавлио Београду и Анкари на подршци коју дају БиХ на њеном путу ка пуноправном чланству у НАТО.

Чланство у НАТО је за нас стратешки циљ, као што је и чланство у ЕУ, рекао је Силајџић и оценио да грађани БиХ желе мир, стабилност и сигурност.

На балканском самиту Тадића, Гула и Силајџића усвојена је Истанбулска декларација и постигнут договор да се у наредне две године одрже трилатерални састанци у свакој од три земље. Тадић је предложио да наредни састанак буде одржан у Београду.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи