Централно Косово недоступно

Велики број Срба на Косову остао без сигнала, након што је косовска полиција онеспособила предајнике српске мобилне телефоније на Косову. Премијер Цветковић и Министарство за КиМ осудилили поступак полиције. Пацијенти без контакта са здравственим центрима.

Специјалне јединице Косовске полиције онеспособиле су 14 базних станица и демонтирале опрему мобилне телефоније предузећа из Србије, након чега је онемогућена комуникација хиљадама Срба на Косову. 

Власти у Србији оштро су осудиле чин косовске полиције. Премијер Србије Мирко Цветковић позвао је УНМИК и Еуклекс преузму хитне мере и да спрече инциденте над српским становништвом на Косову и Метохији.

Прекидање веза српских средина у Покрајини са светом представља покушај нове изолације косовских Срба, нагласио је Цветковић и додао да притисци екстремиста на повратнике и укидање мреже мобилних оператера из Србије стварају нове напетости, несигурност и страх међу Србима на Косову и Метохији.

Косовски полицајаци, "под пуном ратном опремом", како су их описали очевици, скинули су антене и пресекли предајнике на базнима станицама у централном делу Косова. 

Реаговало је и Министарство за Косово и Метохију, осудивши "насиље косовских привремених институција". Министарство је такође затражило од УНМИК-а и Еулекса да заштити Србе, њихову имовину и да обезбеде комуникацију на подручју Космета, нагласивши да је то у обавези мисије УН-а.

Министар за Косово и Метохију Горан Богдановић рекао је да ни Еулекс није имао информацију да ће тако нешто да се деси. Ирина Гудељевић, портпарол Еулекса, за РТС је демантовала да је та организација на било који начин повезана са овом акцијом.

Порука српским заједницама

Министар за Косово и Метохију Горан Богдановић је упозорио да је ово јасна порука српским заједницама. 

"Не можете специјалним јединицама ићи на голоруки народ. Ово није само атак на српске компаније, већ и на српску заједницу, на оне који желе да се врате. Поручује им се да нису добродошли", рекао је Богдановић.

Државни секретар Министарства за Косово и Метохију Оливер Ивановић сматра да је прекидање комуникације Србима у енклавама чин пред протеривање.

"Живети у енклави, а немати комуникацију са родбином, пријатељима, лекаром или немати конктакт са људима који су до сада индиректно или директно помагали опстанак тог српског живља, немати контакт са представницима Србије, у крајњем случају Министарством за КиМ, значи гашење сваке могућности да Срби ту остану", изјавио је Ивановић.

Директор ПТТ-а КиМ Ранђел Нојкић рекао је да је за овакав чин морало да постоји судско решење и да без упозорења компанија овако нешто није смело да се деси.

"Представници Срба у институцијама Косова су морали да се ставе у заштиту својих грађана и институција. Мислим да је њихова намера била да спрече овакав чин, да је он могао да се спречи", рекао је Нојкић.

Без сигнала најмање 20.000 Срба

Подручје централног Косова од јутрос је без сигнала мобилне телефоније Телекома Србије и Теленора, након акције скидање антена и пресецања каблова које су извели радници Регулаторног тела за телекомуникације Косова, уз подршку специјалних јединица косовске полиције.

Антене и предајници су скинути за базних станица у Бадовцу код Грачанице, Гуштерици код Липљана и Бабином Мосту код Обилића, сазнаје РТС.  

Са ових станица сигналом је покриван читав простор централног Косова насељен Србима, па је без сигнала мобилне телефоније тренутно око 20.000 Срба у централном Косову.

"Приметио сам снаге КПС-а под 'пуном ратном опремом'. Покушао сам да их зауставим да уђу у двориште школе, јер немају право наоружани. Ушли су и за 15-20 минута све санирали", рекао је Љубиша Недељковић, домар Основне школе "Свети Сава" у Сушици.

Из Регулаторног тела су најавили саопштење током дана, а у косовској полицији је речено да су њихове јединице осигуравале монтере.

Компанија Телеком Србије потврдила је да су мреже нема на територији централног Косова, косовског поморавља и Метохије, након што су, како наводе у Телекому, представници косовских власти уз заштиту полиције, без претходне најаве и образложења, демонтирали, уништили и запленили опрему на 11 базних станица те мреже.

Агенција Бета незванично сазнаје да је менаџмент Телекома Србије, након тих потеза косовских власти, издао налог да се обустави доток Телекомовог интернет сигнала провајдерима на Косову и Метохији.

Сигнал Мобилне телефоније Србије је, како се додаје, тренутно доступан за кориснике на северу Косова.  Фиксна телефонија ради на релацији Митровица-Грачаница.

Мобилни оператер Теленор потврдио је да су тој компанији на Косову искључене две базне станице, на подручју Грачанице и Угљара. 

Сигнал ове мреже је слабији на подручју централног Косова или је знатно смањен, а мрежа на северу покрајине добро функционише, рекла је представница Теленора за односе са медијима Ана Давичо.

Компанија Вип мобајл саопштила је да на Косову и Метохији има само неколико предајника, који нису постављени на локацијама у местима где су службеници косовске Регулаторне управе гасили базне станице.

У Грачаници пацијентима угрожено здравље

Због прекидања телефонских веза у региону централног Косова, најоштрије је протествовало руководство Дома здравља у Грачаници, упозоравајући да се таквим "антихуманим и антицивилизацијским актом" угрожавају људски животи.

"У случају евентуалних медицинских компликација или смртног исхода пацијената којима се не може пружити адекватна помоћ због прекида комуникација, одговорност ће сносити они који су изазвали или директно допринели постојећој ситуацији", наводи се у саопштењу ДЗ Грачаница.

"У потпуном су прекиду све врсте комуникације чиме је Дом здравља одвојен од својих пацијената, а служба хитне медицинске помоћи је у потпуној блокади и до сада ниједан телефонски позив није примљен, иако дневно имамо око 50 интервенција и прегледа", навела је директорка те здравствене установе др Рада Трајковић.

Бројни пацијенти се могу прегледати само ако лично дођу, док све мобилне екипе Службе за ургентну медицину немају ниједан излазак на терен, а екипе које су већ на терену остале су без везе са матичном амбулантом и без везе са Ургентним центром ''Симонида'' у Грачаници.

На тај начин прекинута је и свака комуникација са КБЦ Грачаница, тако да се пацијенти у случају превремених порођаја, беба у инкубатору, хитних хируршких стања, инфаркта срца и мозга или других хитних стања, не могу транспортовати у референтне клиничке центре, јер се не може проследити информација да је транспорт неопходан.

Број коментара 30

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи