Неуставне бланко оставке

Уставни суд прогласио неуставним одредбе Закона о локалним изборима, које омогућавају потисивање бланко оставки и слободан избор кандидата са листе који улазе у парламент. Грађани, а не одборници власници мандата, саопштио Уставни суд.

Председница Уставног суда Боса Ненадић изјавила да је оцена тог суда да институт бланко оставке није у складу са Уставом Србије, не значи да су посланици, односно одборници, власници мандата.

"Мандат је однос између бирача и његових представника у скупштинама. Носиоци мандата су грађани који ту своју сувереност, односно власт, обављају непосредно или преко изабраних представника", рекла је Ненадићева.

Она је рекла да је по оцени Уставног суда одредба Закона о локалним изборима којом је предвиђена могућност бланко оставки неуставна, јер је пружала могућност политичким странкама да непосредно опредељују састав локалних скупштина и потчињавају их својој вољи.

Ненадић је додала да по мишљењу Уставног суда политичке странке, мењајући састав скупштина и располажући одборничким мандатима, излазе ван уставних овлашћења садржаних у основном начелу Устава, као и да се тиме губи однос избеђу бирача и одборника.

"Политичке странке могле су да утичу на промену састава и структуре скупштина јединица локалне самоуправе и није било никаквог јемства ни гаранције оствареног изборног права одборника, јер онај ко је изабран на непосредним изборима стиче право да одборнички мандат остварује у периоду од четири године", подсетила је Ненадић.

Према њеним речима, Уставни суд оценио неуставном и законску одредбу о расподели посланичких мандата која је странкама омогућавала да самостално одлучују ко ће од кандидата са листе добити мандат, уместо да се они распореде по редоследу на листи.

"Уставни суд сматра да принцип непосредних избора који су установљени Уставом као основна уставна вредност на којима се темељи Србија као демократска држава, није нашао свој израз у одредби члана 43 о распоређивању посланичких мандата", рекла је Ненадић.

Председница Уставног суда навела је да је суд водио поступак оцене уставности појединих одредаба закона о локалним изборима готово две године, а у том периоду одржано је више радних и припремних седница, као и јавна расправа на којој су учествовали подносиоци иницијативе, представници Скупштине Србије и професори уставног права.

Дејство одлуке Уставног суда изричито је утврђено Уставом и две одредбе закона које је суд оценио неуставним престаће да важе на дан објављивања у Службеном гласнику Србије, прецизирала је Ненадић.

Допринос развоју демократије 

У Министарству за државну управу и локалну самоуправу оцењују да је одлука, која је била неминовна, допринос развоју демократије у земљи.

"Оно што је лоше и са чим морамо да се суочимо је да је та одлука дошла у тренутку када нисмо извршили реформу изборног законодавства и да се односи на одборнике који нису бирани од стране грађана, већ политичких партија, што ће отворити могућност куповине одборника", рекао је министар за државну управу и локалну самоуправу Милан Марковић.

У ЦЕСИД-у, одлуку Уставног суда виде као увођење Србије у једно нормално стање и увођење праксе која постоји у већини других земаља.

"Више је него јасно, на овакав начин ће људи који имају интегритет, пре свега морални интегритет, имати већу улогу у политичком животу Србије. Неће странке моћи да их на било који начин избацују из локалног парламернта", рекао је Ђорђе Вуковић из ЦЕСИД-а.

Са друге стране, према његовим речима, појавиће се "она могућност коју смо имали до сада, да ће одређени људи бити купљени од стране локалних моћника, од стране крупног бизниса".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи