Нови конзулати Србије у ЦГ обострани интерес

Иза намере Србије о отварању три конзулата у Црној Гори не стоје политички мотиви већ обострани интереси грађана, рекао амбасадор Србије у Црној Гори Зоран Лутовац. Није уобичајено да особа која је проглашена "персоном нон грата" буде поново кандитат за амбасадора, сматра Лутовац.

Београд намерава да у Црној Гори отвори три конзулата, поред конзуларног одељења при амбасади у Подгорици "због значајног броја држављана Србије у Црној Гори, значајног броја пословних људи и великог број туриста из Србије који долазе у Црну Гору", рекао је амбасадор Србије Зоран Лутовац.

"И сама Црна Гора ће имати користи од тога", рекао је Лутовац у интервјуу за Телевизију Црне Горе, оценивши да иза намере о отварању три конзулата не постоје политички мотиви.

Лутовац је навео да се Срби из Црне Горе који посећују амбасаду Србије у Подгорици жале због статуса српског језика, затим, због изјава црногорских политичара да ће на следећем попису становништва етничка структура у Црној Гори бити другачија, као и због структуре запослених у државним органима која, како кажу, не иде у прилог Србима.

"Изјаве да ће наредни попис становништва показати другачије резултате, Срби у Црној Гори доживљавају као претњу", рекао је Лутовац који је навео да "постоје и други разлози незадовољства Срба, али које није лако доказати", а тичу се њихових доживљаја сопственог статуса.

Коментаришући чињеницу да неке политичке партије, блиске Србији, не поштују државне симболе Црне Горе, Лутовац је казао да "постоји обострано непоштовање" и као пример навео то што је српски језик у Уставу Црне Горе добио статус језика у службеној употреби, иако њиме, како је навео, говори две трећине грађана Црне Горе.

Лутовац је рекао да у Србији не може бити регистрована Црногорска православна црква.

"Може црногорска, али не и православна, јер једна православна црква већ постоји", објаснио је Лутовац. Он је оценио да се Црногорци у Србији, својим реалним статусом, "третирају конститутивно".

Лутовац је оценио да је Србија у црногорским медијима "мало афирмисана".

"Србија се овде, у најбољем случају, појављује у неутралном контексту", рекао је амбасадор Србије у Црној Гори Зоран Лутовац.

Нови амбасадор у Београду

Лутовац је навео да у дипломатској пракси није уобичајено да иста особа која је проглашена "персоном нон грата" буде поново предложена за амбасадора.

"Због тога Црна Гора треба да предложи другог кандидата за свог новог амбасадора у Београду", рекао је Лутовац.

Лутовац је оценио да између Србије и Црне Горе дипломатски односи нису "снижени на ниво отправника послова", тиме што је Београд у октобру прошле године отказао гостопримство црногорској амбасадорки Анки Војводић.

"Уобичајено је да се предложи други кандидат", рекао је Лутовац, додавши да веома цени бившег амбасадора Црне Горе у Београду Анку Војводић.

Лутовац је као "интелигентан потез" оценио одлуку Црне Горе да према њему не предузме исту меру коју је Србија учинила према амбасадорки Војводић.

Као деликатно питање Лутовац је оценио потенцијалну ситуацију у којој би Црна Гора, истовремено са слањем амбасадора у Београд, послала и амбасадора у Приштину.

Подсетио је да је Црна Гора успостављање дипломатских односа са Косовом условила увођењем Црногораца у Устав Косова и повратком великог броја избеглица из Црне Горе.

Како је Лутовац објаснио, за испуњавање тих услова потребно је дуже време и зато није реално очекивати да ће Црна Гора ускоро успоставити дипломатске односе са Косовом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво