Успешно партнерство са Саветом Европе

Србија је добар партнер Савета Европе и кључни фактор регионалне стабилности, рекао генерални секретар те институције Тјорбјорн Јагланд. Будућност Балкана је будућност Европе и обратно, нагласио Јагланд.

Генерални секретар Савета Европе Тјорбјорн Јагланд поздравио је реформе предузете у Србији, као и њен европски пут и рекао да је Србија веома добар партнер и поштован члан Савета Европе.

"Савет Европе је чекаоница за оне који желе у Европску унију", рекао је Јагланд и додао да Србију сматра "модерном европском демократијом", која се припрема да буде део свих европских институција.

Јагланд је, у интервјуу агенцији Фонет, поздравио усвајање Декларације о Сребреници истичући значај чина где је председник Србије Борис Тадић прво отишао у Сребреницу, а затим иницирао доношење Декларације.

"Порука свим странама на Балкану гласи да морају да потпуно преузму одговорност за све што се десило, а не да окривљу друге стране за оно што су урадиле. То важи за људе у Србији, али и другде на Балкану", рекао је Јагланд.

Говорећи о односу у региону генерални секретар Савета Европе је рекао да ће се сви радовати ако буде могућ компромис Београда и Приштине, под условом да Међународни суд правде донесе јасну одлуку о легалности једнострано проглашене независности Косова.

"Могуће је да судска одлука буде употребљена за различите намене, што би могло да буде опасно", напоменуо је Јагланд, који је поручио да је став Савета Европе према Косову "статусно неутралан".

Према речима Јагланда, велика пажња придаје се заштити људских и мањинских права широм Европе, па и на Косову, јер нигде на Континенту не сме да дозволи постојање "црних рупа".

Неопходно је успоставити владавину права и јачање правосуђа да би се сузбио организовани криминал, али је неопходно и успостављање прекограничне сарадње, рекао је Јагланд и додао да Савет Европе има механизме за сузбијање корупције, због чега је такође важно бити у чланству ове организације.

Упитан о односима Савета Европе и Европске Уније, Јагланд је рекао да је потребна ближа сарадња Савета и Уније где би Унија требало да разуме и призна значај Савета Европе.

"У догледној будућности ЕУ неће моћи да има све европске државе у свом чланству, па ће Савет Европе још много година бити једина организација која може да их повеже, укљућујући и Русију и Турску, у поштовању заједничких европских стандарда и обавеза", истакао је Јагланд.

Срби у БиХ као део те државе

Говорећи о односима унутар Босне и Херцеговине генерални секретар Савета Европе је рекао да је "Дејтон био неопходан да би се зауставио рат, али је дејтонску логику потребно прилагодити садашњој ситуацији".

Јагланд се залаже за промену Устава БиХ, како би , како каже, могла да се успостави функционална мултиетничка држава. Без тога, могуће је предвидети нове конфликте у БиХ, упозорио је Јагланд, који очекује кризу, уколико БиХ не буде могла да се развије као мултиетничка држава, заснована на новом Уставу.

Према његовим речима, БиХ би требало третирати као нормалну државу, чланицу Савета Европе, и од ње захтевати да се придржава својих међународних обавеза, о чему ће желети да разговара и за званичницима у Београду.

"Срби у БиХ би требало да буду део БиХ", рекао је Јагланд нагласивши да би Београд требало да настави да им шаље такву поруку.

"За Србе у БиХ нема другог пута него да изграђују босанско-херцеговачку државу, а не само Републику Српску", нагласио је Јагланд и додао да ће ентитети опстати, али да је потребна БиХ која функционише.

Упитан како види Балкан за десет година, Јагланд је предвидео више свеукупног напретка и регионалне сарадње, као и да ће сви који то буду желели бити у ЕУ и НАТО.

Важно је разумети да је будућност Балкана будућност Европе и обрнуто, истакао је Јагланд и закључио да "лекције које смо научили најпре у западној, а потом и источној Европи" потврђују да имате мир када се земље интегришу и међусобно сарађују.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи