Парламент као дом свих грађана

Примедбе на рад државних органа, материјална ситуација, нерешено стамбено питање и развод брака, само су неки од проблема које су грађани упутили председници парламента Славици Ђукић Дејановић.

Само неки од проблема које су грађани до сада "поделили" са председницом Скупштине Србије Славица Ђукић Дејановић су примедбе на рад државних органа, тешка материјална ситуација, нерешено стамбено питање и развод брака.

Мада за писма грађана парламент није увек "права адреса", одговор никоме није ускраћен, рекла је председница Скупштине агенцији Танјуг.

Грађани су често нестрпљиви и очекују да њихов проблем буде одмах решен, а у кабинет прве даме Скупштине стизали су и нереални захтеви као на пример, за укидање и мењање судских одлука, анонимни дописи, а понуђени су јој и ручни радови, са ценовиком.

"До сада сам примила око 1.000 представки грађана, лепеза садржаја је веома широка, али је најмање било оних који би одговарали раду Скупштине. Међутим, сви добијају одговор, рекла је Ђукић-Дејановић која је на челу републичког парламента готово две године.

Ђукић-Дејановић је додала да се са појединим грађанима састала, да су неки одговор на представку добили писмено или телефоном, а да се они захтеви, који нису у њеној надлежности, прослеђују скупштинским одборима или другим, надлежним државним органима и службама.

"У парламенту свако писмо доживљавамо као апел за помоћ и посвећујемо му пуну пажњу, а грађани су најчешће разочарани или незадовољни радом појединих државних органа и институција", навела је Ђукић-Дејановић, напомеувши да су јој стизала и писма личних садржаја.

Грађани су од председнице Скупштине очекивали новчану и помоћ при запошљавању, стан, адаптацију стамбеног простора, решење за комуналне проблеме и загађеност животне средине, па и подршку током развода брака.

Ђукић-Дејановић је нагласила да, када је реч о материјалној помоћи, парламент грађанима не може да изађе у сусрет, јер за то нема предвиђена средства и да су за то надлежни републички органи.

Парламент не може да замени министарства

"Недавно су нам се обратили представници удружења дистрофичара којем је била потребна помоћ за набавку специјализованог возила, па смо их упутили на Министарство рада и социјалне политике. Тих дана био је расписан конкурс за доделу средстава на који су имали право да аплицирају, а верујем да је сада то питање повољно решено", рекла је Ђукић-Дејановић.

Према речима председнице Скупштине, грађанима се чини да Парламент може да замени различита министарства и друге државне органе, али за највећи број представки који стигне у поштанско сандуче парламента, највише законодавно тело није надлежно.

"Када проценимо да је неки захтев крајње оправдан и сами сугеришемо одређеним телима, институцијама и појединцима да на то обрате пажњу", указала је Ђукић-Дејановић.

Председница Скупштине каже да су грађани свесни да председник скупштине у оквиру својих надлежности не може да реши њихов проблем, али му ипак пишу у жељи да им буде посвећена одређена пажња.

"То је потпуно оправдано, јер парламент и јесте дом свих грађана", нагласила је Ђукић-Дејановић, напоменувши да грађани чије се представке односе на законодавну активност скупштине и поступак доношења законских прописа одговор добијају за неколико дана.

Говорећи у којој се мери грађани интересују за законодавну активност парламента, председница Скупштине је навела да често питају за време доношења појединих закона, као што су, на пример, они који се тичу својине и денационализације.

"Неретко анализирају постојеће, али и пишу нове предлоге закона. У том случају их упућујемо на могућност грађанске иницијативе уз одређен број потписа, додала је Ђукић-Дејановић.

Грађани су Скупштини Србије, поред осталог, писали и како би требало да изгледа декларација осуде злочина у Сребреници и изјашњавали се за и против усвајања тог документа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво