Дачић "Најевропљанин"

Министар Ивица Дачић рекао, примајући награду "Најевропљанин", да се нада да ће доћи време кад ће циљ свих политичких странака у Србији бити улазак у Европску унију.

Потпредседнику Владе и министру унутрашњих послова Ивици Дачићу у Скупштини Београда уручена је награда "Најевропљанин 2009" која се традиционално додељује за допринос у приближавању Србије Европској унији.

Дачић је, примајући награду, изразио наду да ће доћи време кад ће циљ свих политичких странака у Србији бити улазак у Европску унију.

Он је рекао да му је много лакше неко другим политичарима и лидерима странака јер се од њега није очекивало да допринесе евроинтеграцијама Србије.

"Тако да све што сам урадио на плану европских интеграција је феноменалан успех с обзиром на то да се у томе од мене ништа нисте надали", рекао је Дачић пошто је у образложењу наведено да је консолидовао Социјалистчку партију Србије и претворио је у модерну проевропску странку.

Дачић је истакао да жели да се захвали и председнику Србије и ДС Борису Тадићу "што је имао храбрости да заједно са нама донесе политичку одлуку да се прошлост не може променити али да сви заједно можемо да понесемо одговорност да променимо садашњост и будућност Србије".

У образложењу награде наведено је и да се Дачић као министар унутрашњих послова успешно и бескомпромисно борио против корупције и криминала, да је прошле године донесен нови закон о саобраћају, да су издавани биометријски пасоши и да је уверио колеге из ЕУ да је Србија испунила услове за шенгенску белу листу.

Дачић је рекао да су две реакције на ово признање: стари, тврдокорни бирачи СПС-а, како је рекао, "сматрају да је изгубио компас на политичкој сцени Србије" и да је издао полититику СПС-а, док га други део јавности критикује да СПС није довољно реформисан. 

"Први мисле да ми оваква награда није потребна, јер нам можда и Европа није потребна, ови други мисле да је нисам заслужио", рекао је Дачић и додао да "и једни и други помало живе у прошлости".

Дачић је навео да нису сви који су били на власти пре 2000. године били антидемократе и антиевропејци, нити су сви они који су дошли на власт после 5. октобра демократе и европејци.

"Надам се и дај Боже да ће доћи време када од начина на који се формира власт у Србији неће зависити да ли ће Србија ићи у ЕУ или не, односно да ће ЕУ као државни и национални циљ бити циљ свих политичких странака у Србији", рекао је Дачић.

Остале награде 

Награду "Најевропљанина" страном држављанину који живи у Србији добио је амбасадор Шпаније у Србији Ињиго де Паласио Еспања за приближавање Србије Евопској унији.

Еспања је рекао да је долазећи Србију имао две мисије: прву, да оснажи односе Србије и Шпаније и да пружи подршку учвршћивању суверенитета и интегритета Србије и другу, да економске односе две земље подигне на ниво одличних политичких односа.

Еспања је рекао и да се Шпанија залаже за убрзање европских интеграција Србије и да је прошле године Србија остварила "изузетан наредак" за који треба одати признање.

Награду "Најевропљанин" за пројекат добио је министар за управу и локалну самоуправу Милан Марковић због, како је наведено, упорности и доследности у спровођењу европских вредности у политичком систему Србије и његовом раду на југу Србије.

"Најевропљанин" за област културе, односно спорта добио је селектор фудбалске репрезентације Србије Радомир Антић због резултата репрезентације и пласмана на Светско првенство у фудбалу. 

У категорији економија ове године награду је добио уредник магазина "Економист" Милан Ћулибрк, а у области привреде Душко Бојовић, власник грађевинског предузећа "Напред" које је успешно прошло власничку трансформацију.

Признање "Најевропљанин" додељује се од 2000. године, а међу претходним добитницима су Драгољуб Мићуновић, Божидар Ђелић, Јелица Минић, Горан Марковић, Борис Тадић, Маурицио Масари, Расим Љајић, Предраг Бубало, Горан Бреговић, Ненад Богдановић, Десимир Тошић, Оливера Јевтић, Млађан Динкић, Јован Ћирилов, а постхумно је додељена и Зорану Ђинђићу.

Награде "Најевропљанин године" десету годину заредом додељује невладина организација "Прва европска кућа".

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво