Љајић очекује позитиван Брамерцов извештај

Министар Расим Љајић рекао да ће јунски извештај главног тужиоца Хашког трибунала Сержа Брамерца о сарадњи Србије са тим судом бити "више него позитиван". Тешко је прогнозирати када ће Ратко Младић бити ухапшен, нагласио Љајић за РТС.

Уверен сам да ће наредни, јунски извештај главног тужиоца Хашког трибунала Сержа Брамерца о сарадњи Србије са тим судом бити "више него позитиван", рекао је председник Националног савета за сарадњу са Трибуналом и министар рада и социјалне политике Расим Љајић.

"Сигуран сам да ће оно што тужилаштво има бити довољно да и јунски извештај о сарадњи са Трибуналом буде више него позитиван", рекао је Љајић гостујући у емисији Радио телевизије Србије "Око".

Љајић је поновио да Национални савет има редовну комуникацију са Хашким трибуналом и ван официјелних посета каква је Брамерцова која се очекује у мају, пре усвајања извештаја главног тужица у Савету безбедности Уједињених нација.

Министар је нагласио да је тешко прогнозирати када би хашки бегунац Ратко Младић могао бити ухапшен, али је додао да је сигуран да ће тај посао бити завршен.

"Када Младић буде ухапшен са леђа грађана Србије биће скинуто тешко бреме", рекао је Љајић.

 Тешка економска ситуација

Министар Љајић је и овом приликом поновио да у Србији има између 600.000 и 700.000 сиромашних, као и да ће, како је најавио, Влада Србије за решавање њихових најнужнијих потреба издвојити око 880 милиона динара.

Министар је, међутим, приметио да је економска ситуација много тежа него пре три-четири месеца.

"Можда ја идем само тамо где је тешко, а не и тамо где је добро и видим да је ситуација много тешка. Но, то виде и други министри, јер и они путују по Србији", рекао је Љајић.

Он је најавио да ће Влада Србије, можда, већ на телефонској седници у понедељак донети одлуку о повећању минималне цене рада са 87 на 90 динара по радном сату.

Како је рекао, то је предлог ресорног министарства и потребно је само да Влада Србије донесе одлуку поштујући Закон који, како је објаснио, каже да када Социјално-економски савет не може да се око тога сагласи, одлуку о минималној цени рада доноси Влада.

Љајић је рекао да би у том случају минимална зарада била повећана за 500 динара.

Говорећи о повезивању радног стажа запосленима којима послодавци нису уплаћивали доприносе за пензијско-инвалидско осигурање, Љајић је казао да ће број таквих случајева премашити 100.000 радника, "а то је више од очекиваног".

До сада је стаж повезан за 40.000 радника, казао је министар и додао да је данас договорена и овера здравствених књижица радницима којима то до сада није учињено.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи