Добри суседи упркос разликама

Борис Тадић и Филип Вујановић заједнички оценили да две земље, и поред различитог става по питању статуса Косова и Метохије, треба да наставе да јачају традиционално добре билатералне односе. Вујановић очекује решење питања двојног држављанства.

Упркос различитом виђењу једностраног проглашења независности Косова, председник Србије Борис Тадић је, након разговора са црногорским председником Филипом Вујановићем, истакао да две државе сматрају да културно благо, идентитет и људска права Срба и Црногораца на Косову и Метохији морају бити заштићени.

Тадић је, после разговора са Вујановићем, рекао да очекује да ће амбасадор Црне Горе у Србији ускоро бити именован.

Према његовим речима, Србија и Црна Гора морају истовремено радити на очувању идентитета и српског и црногорског народа на својој територији.

Тадић је истакао да за Београд није прихватљиво да српски народ у Црној Гори има статус националне мањине, као што то није случај ни са Црногорцима у Србији, али да ће се о томе још разговарати.

"Констатовали смо и да наши грађани са обе стране границе слободно путују, без икаквих виза, пасоша. Да у домену образовања имамо изузетне резултате, у размени студената, ученика. Велики потенцијал и шансу имамо у области научних истраживања", рекао је српски председник.

Значајна привредна сарадња

Тадић је рекао да Србија има велики интерес за улагања у црногорску привреду, посебно када је реч о приватизацији енергетског сектора, за шта је заинтересована Електропривреда Србије.

"Србија жели да њена електропривреда постане један од кључних регионалних чинилаца. Геостратегијски посматрано, Србија је природно раскршће у трансферу и транспорту електричне енергије", нагласио је Тадић и рекао да на том пољу постоји велики простор за сарадњу.

Говорећи у улагањима у заједничку путну мрежу, Тадић је подвукао важност пруге Београд-Бар и пута Београд-Подгорица и најавио да ће следеће године почети пројектовање ауто-пута од Београда до Бољара.

И Вујановић и Тадић подвукли су да је прироитет две земље европска интеграција и сложили се да ће у томе сарађивати.

Председник Црне Горе рекао је да су готово у свим важним областима, попут одбране и безбедности, саобраћаја, заштите животне средине и културе, две земље постигле међудржавне споразуме или су они у завршној фази.

Вујановић је рекао и  да очекује да ће ускоро бити превазиђене и разлике у односу две државе према питању двојног држављанства.

"Ми треба да будемо две најближе државе у међународној заједници", нагласио је Вујановић.

Такође је оценио да између две земље постоји добра комуникација и економске везе, и подвукао значај српских улагања у привреду Црне Горе.

Вујановић је рекао да је од председника Тадића чуо да постоји одлучност да се сарађује са Хашким трибуналом.

"Разговарали смо и о потреби сарадње у области борбе против криминала, која је несумљиво наш стратешки интерес и у чему две државе морају максимално да сарађују јер постоји интерес и једне и друге стране у конкретним активностима и заједничком деловању", изјавио је Вујановић.

Вујановић ће у Београду имати билатералне састанке и са председником Владе Србије Мирком Цветковићем и председницом Скупштине Славицом Ђукић Дејановић.

Председник Црне Горе ће се у Србији срести и са представницима црногорске националне заједнице.

Долазак Вујановића је први званични сусрет на највишем нивоу, након што је Црна Гора признала једнострано проглашену независност јужне српске покрајине.

Отворена питања 

Вујановић је уочи посете рекао да је Црна Гора признала независност Косова, јер би у супротном претрпела велику штету.

Црногорски председник верује да постојећи проблеми неће угрозити заједнички интерес Црне Горе и Србије за сарадњом, пријатељством и блискошћу.

Одговор званичног Београда на црногорско признање Косова био је ускраћивање гостопримства амбасадору Црне Горе у Србији, Анки Војводић.

Отворена питања о којима би могло бити речи током Вујановићевих разговора у Београду, осим питања амбасадора, је споразум о двојном држављанству, образовање, положај и права српске мањине у Црној Гори и црногорске у Србији, као и црквена питања, имајући у виду да у Црној Гори делује канонски непризната Црногорска православна црква.

Црна Гора је саопштила да је заинтересована и за сарадњу по свим економским питањима.

Имајући у виду европско опредељење двеју држава једна од тема ће, свакако, бити европске и евроатлантске интеграције и испуњавање услова двеју земаља за стављање на белу шенген листу.

Број коментара 48

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво