Тешко без две функције

Агенцијa за борбу против корупције до 8. априла добила 1.980 поднесака функционера, који имају више од једне функције. Само 20 њих определило се коју ће функцију обављати убудуће, навела директорка Агенције Зорана Марковић.

Директор Агенције за борбу против корупције Зорана Марковић изјавила је да је Агенција до 8. априла добила 1.980 поднесака функционера који имају више од једне функције, а да се само 20 њих определило коју ће функцију обављати убудуће.

Марковић је, на конференцији за новинаре, прецизирала да су три, од 20 изјашњења, председници општина који су се определили да обављају ту функцију и убудуће.

Међу ових 20 функционера, четири су из АП Војводина, рекла је Марковић и истакла да су преостали поднесци функционера, око 1.960, захтеви Агенцији за давање сагласности за обављање више функција.

"Сви такви захтеви биће одбачени", рекла је Марковић и објаснила да сагласност могу тражити само они који су у поступку кандидовања за другу функцију.

Марковић је навела пример Невене Петрушић, декана Правног факултета у Нишу, која је кандидована за функцију Повереника за равноправност и која је тражила сагласност Агенције.

Директорка Агенције за борбу против корупције рекла је да је много више државних функционера од 1.980, колико је поднело поднеске, али проблем је што се регистар функционера још установљава.

Према речима Марковићеве, Агенција је добила 154 пријаве против одређених функционера да обављају више неспојивих функција, које се проверавају.

Марковић је упозорила да ће свима онима који се убудуће нађу на две функције, друга аутоматски бити ништавна, а све одлуке и радње неважеће.

Председник Групе држава Савета Европе за борбу против корупције Драго Кос нагласио је да другачије не може бити од онога како прописује закон и како поступа Агенција за борбу против корупције.

Кос је навео пример своје државе, Словеније, која је изгубила 40 до 50 функционера који нису хтели да се повинују закону о спречавању сукоба интереса, али је, како је рекао, важније да је опстала држава.

Председник Одбора Агенције за борбу против корупције Чедомир Чупић рекао је да ће политичка елита у Србији, која је донела овај закон, сада показати колико га се придржава и поступа по њему.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи