Казна због псовке

Лидер напредњака Томислав Николић кажњен одузимањем речи до краја текуће седнице, због псовке коју је у парламенту упутио министру економије Млађану Динкићу. Следеће седмице консултације о Предлогу декларације о осуди злочина почињених над Србима. Тодоровић напустио седницу Колегијума Скупштине.

У републичком парламенту завршена је седница Колегијума Скупштине Србије, на којој је требало да се расправља о тексту Декларације о осуди злочина над Србима и понашању посланика на последњој седници Скупштине.

На седници се, међутим, разговарало само о недавно одржаној дебати која је обиловала увредама између појединих посланика опозиције и министра економије и регионалног развоја Млађана Динкића.

Председница Скупштине Србије Славица Ђукић-Дејановић изрекла је меру одузимања речи до краја текуће седнице шефу посланичке групе Напред, Србијо Томиславу Николићу, због псовке коју је, у среду, упутио министру економије Млађану Динкићу током расправе о изменама и допунама Закона о регионалном развоју.

"Након одржаних консултација, прегледа стено-белешки и телевизијског снимка, као неспорно је утврђено да је Николић изрекао псовку и стога му изричем меру одузимања речи", саопштила је Ђукић-Дејановић после скупштинског колегијума.

Ђукић-Дејановић је изјавила да је Николићу изрекла ту меру, иако су чланови Колегијума тражили да због нарушавања угледа највишег законодавног дома Николић буде удаљен са седнице.

"Међутим, ја се нисам определила за удаљавање као најтежу, ни за опомену као најлакшу меру, већ сам одлучила да Николићу буде изречена мера одузимања речи, што значи да он наредних 20 дана док траје ова седница неће моћи да добије реч, али има право на реплику", објаснила је председника парламента.

Упитана зашто није одмах реаговала и казнила Николића, Ђукић-Дејановић је рекла да није чула реченицу коју је изрекао и да је да желела да види и чује снимак.

"И то не само ја, већ и чланови Колегијума, јер се то није чуло у директном преносу. Преслушали смо снимак, утврдили одређене чињенице и због тога сам тек данас изрекла казну после колегијума", објаснила је и додала да казне осталим посланицима који су учествовали у нарушавању реда нису изречене јер у њима није били псовки.

"Њима су свима изречена упозорења, али у њиховим причама није било псовки. Слажем се да је тог дана атмосфера у сали била непримерена и није само Николић у томе учествовао, али је непримерено и то што је он изговорио", рекла је Ђукић-Дејановић.

Упитана како ће заштити посланике од министара, она је рекла да "није имала утисак да је министар агресиван према посланицима".

"Јесте било дуела који могу бити спорни и могу бити предмет рада неких других служби, а имам чак информацију да ће се понешто од свега завршити на суду", закључила је Ђукић-Дејановић.

Табаковић: Није било основа за казну

Јоргованка Табаковић из посланичког клуба Напред, Србијо после колегијума, рекла је новинарима да није било основа за кажњавање Николића и да је та мера донета како би се снизио рејтинг напредњака.

Упућен је и низ оптужби на рачун министра за економију и регионални развој Млађана Динкића. Према наводима посланика Српске напредне странке (СНС) Динкић је на неке оптужбе њихове посланице Јоргованке Табаковић узвратио тако што јој је за време паузе рекао да је "џукела", што је министар демантовао.

Након паузе и током поподневне расправе лидер СНС-а Томислав Николић је стао у одбрану колегинице и, како се могло чути на видео снимцима са седнице, опсовао Динкића.

Николић је изјавио да ће поштовати одлуку председнице парламента, али да ће користити право на реплику.

"Морам да поштујем одлуку, али нећу пропустити право на реплику. Изговорио сам ружну реч када сам мислио да је микрофон искључен ", рекао је Николић новинарима у парламенту.

Он је објаснио да је министру економије и регионалног развоја Млађану Динкићу "упутио ружну реч" током скупштинске расправе у среду 7. априла када је мислио да је микрофон искључен, да се два пута извинио због тога и да је од њега доста.

Лидер напредњака је оценио да је Динкић у среду у Скупштини Србије "направио хаос", када је СНС и њега лично упоредио са нацистима, односно Хитлером, да је увредио милионе грађана Србије, а да се због тога никоме није извинио.

Седници Колегијума присуствовали су сви представници посланичких група, осим шефова ДСС-а Милоша Алигрудића, НС-а Велимира Илића и ЛДП-а Чедомира Јовановића.

Тодоровић напустио седницу

Шеф посланичке групе Српске радикалне странке Драган Тодоровић напустио је седницу Колегијума Скупштине Србије, због тога што се, како је рекао, на њој није говорило о Декларацији о осуди злочина над Србима, како је било најављено.

"О Декларацији није било ниједне речи", рекао је Тодоровић новинарима у Скупштини.

"Нећу да учествујем у тој фарси, у лицемерству владајуће већине, јер за све оно што се догађа у парламенту одговорна је владајућа већина, а пре свега ДС", рекао је Тодоровић поводом сукоба Динкића и посланице СНС-а Јоргованке Табаковић.

На питање новинара да ли је на седници Колегијума приказан и снимак са седнице одржане у среду, Тодоровић је одговорио потврдно, али је додао да гледајући снимак није чуо да је Динкић посланици Табаковић рекао да је "џукела", како она тврди.

Тодоровић је навео и да је чуо да је Динкић посланици СНС рекао да се "у народу каже: лаже као пас".

СПС: Декларација треба да буде комплементаран документ

Портпарол СПС-а Ђорђе Милићевић очекује да ће се Декларација о осуди злочина над српским народом ускоро наћи пред посланицима и да ће представници народа земаља насталих на простору СФРЈ усвојити сличну декларацију.

"Једино се осудом свих злочина могу створити основе за обнову поверења, а Србија је усвајањем декларације о Сребреници допринела обнови поверења на простору бивше Југославије", рекао је Милићевић на конференцији за новинаре.

Према његовим речима, усвајањем Декларације о осуди злочина у Сребреници, Србија је испунила своју моралну и међународну обавезу и изразила саучешће породицама жртава.

"Декларацију о осуди злочина у Сребреници требало би посматрати као комплементаран документ са оним којим ће се осудити сви злочини и није битно који је први донет у парламенту", истакао је.

Говорећи о актуелном проблему дуплих функција и сукоба интереса, он је казао да ће "функционери СПС-а учинити све што је у складу са законом, па и поднети оставке, ако је то у интересу грађана".

Милићевић је рекао да је СПС отворен и спреман за разговоре о бланко оставкама народних посланика и додао да сви политички чиниоци треба да нађу најбоље решење како би се спречила политичка трговина посланичким мандатима.

Говорећи о питању уласка Србије у НАТО, Милићевић је подсетио да СПС није за улазак наше земље у ту организацију и да не треба мењати политику о војној неутралности.

Према његовим рецима, приступање Србије програму НАТО-а Партнерство за мир довољно је да се задовољи безбедност и да се испуне међународне обавезе.

Милићевић је рекао да, уколико нека партија сматра да Србија треба да уђе у НАТО, то треба и да провери на референдуму.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи