Бољи односи Србије и Црне Горе

Посета црногорског председника Филипа Вујановића Београду и званични сусрет са председником Борисом Тадићем, показатељ је да су се стекли услови за унапређење односа на највишем нивоу. Вујановић долази у Београд 18. маја.

Први званични сусрет председника Србије и Црне Горе Бориса Тадића и Филипа Вујановића у Београду, након што је Црна Гора признала једнострано проглашену независност Косова и Метохије, показатељ је да су се стекли услови за унапређење односа на највишем државном, политичком и дипломатском нивоу, оцењују обе земље.

Косовску независност Црна Гора је признала 9. октобра 2008. године, дан након што је у Савету безбедности УН то питање стављено у надлежност Међународног суда правде.

Званични Београд је своје незадовољство таквом одлуком црногорске владе исказао ускраћивањем гостопримства амбасадору Црне Горе у Србији, Анки Војводић.

Отворена питања о којима би могло бити речи током Вујановићевих разговора у Београду, осим питања амбасадора, је споразум о двојном држављанству, образовање, положај и права српске мањине у Црној Гори и црногорске у Србији, као и црквена питања, имајући у виду да у Црној Гори делује канонски непризната Црногорска православна црква.

Црна Гора заинтересована за економска питања 

Црна Гора је већ саопштила да је заинтересована за сарадњу по свим економским питањима, изградњу ауто-пута од Београда до Бољара, на граници са Црном Гором, али и заједничку реконструкцији железничке пруге од Београда до Бара које се сматра важним и истовремено веома запостављеним питањем.

Имајући у виду европско опредељење двеју држава једна од тема ће, свакако, бити европске и евроалтантске интеграције и испуњавање услова двеју земаља за стављање на белу шенген листу.

Премијер и мандатар за састав нове Владе Црне Горе Мило Ђукановић је у последњим иступима на ту тему оценио да су односи те државе и Србије на "најнижем нивоу" у њиховој историји.

Вујановић је недавно у интервјуу Танјугу указао да су односи Београда и Подгорице у низу значајних области изузетно садржајни и квалитетни, као и да црногорска амбасада у српској престоници у овом тренутку функционише релативно нормално и без амбасадора.

После овог сусрета очекује се да ће односи Србије и Црне Горе кренути узлазном линијом, тим пре што су, како наводи Вујановић, и он и председник Тадић "присталице формуле" да би односи две земље требало да буду пример добрих односа не само на Балкану, у југостичној Европи, већ и у међународној заједници.

Вујановић и Тадић су се у протеклих месец дана срели два пута - на енергетском самиту у Софији, а потом и у Скопљу, приликом инаугурације македонског председника Ђорђа Иванова.

Током сусрета на маргинама енергетског самита у Софији, двојица државника су се сагласила да немају истоветне ставове по питању Косова и Метохије, али да то не значи да не треба трагати за могућностима заједничог живота и решавања питања која су од елементарног интереса за грађане Црне Горе и Србије.

Црногорски председник је последњи пут у посети Србији боравио маја 2006. године, само неколико дана након проглашења црногорске независности.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво