Бољи односи Србије и Црне Горе

Посета црногорског председника Филипа Вујановића Београду и званични сусрет са председником Борисом Тадићем, показатељ је да су се стекли услови за унапређење односа на највишем нивоу. Вујановић долази у Београд 18. маја.

Први званични сусрет председника Србије и Црне Горе Бориса Тадића и Филипа Вујановића у Београду, након што је Црна Гора признала једнострано проглашену независност Косова и Метохије, показатељ је да су се стекли услови за унапређење односа на највишем државном, политичком и дипломатском нивоу, оцењују обе земље.

Косовску независност Црна Гора је признала 9. октобра 2008. године, дан након што је у Савету безбедности УН то питање стављено у надлежност Међународног суда правде.

Званични Београд је своје незадовољство таквом одлуком црногорске владе исказао ускраћивањем гостопримства амбасадору Црне Горе у Србији, Анки Војводић.

Отворена питања о којима би могло бити речи током Вујановићевих разговора у Београду, осим питања амбасадора, је споразум о двојном држављанству, образовање, положај и права српске мањине у Црној Гори и црногорске у Србији, као и црквена питања, имајући у виду да у Црној Гори делује канонски непризната Црногорска православна црква.

Црна Гора заинтересована за економска питања 

Црна Гора је већ саопштила да је заинтересована за сарадњу по свим економским питањима, изградњу ауто-пута од Београда до Бољара, на граници са Црном Гором, али и заједничку реконструкцији железничке пруге од Београда до Бара које се сматра важним и истовремено веома запостављеним питањем.

Имајући у виду европско опредељење двеју држава једна од тема ће, свакако, бити европске и евроалтантске интеграције и испуњавање услова двеју земаља за стављање на белу шенген листу.

Премијер и мандатар за састав нове Владе Црне Горе Мило Ђукановић је у последњим иступима на ту тему оценио да су односи те државе и Србије на "најнижем нивоу" у њиховој историји.

Вујановић је недавно у интервјуу Танјугу указао да су односи Београда и Подгорице у низу значајних области изузетно садржајни и квалитетни, као и да црногорска амбасада у српској престоници у овом тренутку функционише релативно нормално и без амбасадора.

После овог сусрета очекује се да ће односи Србије и Црне Горе кренути узлазном линијом, тим пре што су, како наводи Вујановић, и он и председник Тадић "присталице формуле" да би односи две земље требало да буду пример добрих односа не само на Балкану, у југостичној Европи, већ и у међународној заједници.

Вујановић и Тадић су се у протеклих месец дана срели два пута - на енергетском самиту у Софији, а потом и у Скопљу, приликом инаугурације македонског председника Ђорђа Иванова.

Током сусрета на маргинама енергетског самита у Софији, двојица државника су се сагласила да немају истоветне ставове по питању Косова и Метохије, али да то не значи да не треба трагати за могућностима заједничог живота и решавања питања која су од елементарног интереса за грађане Црне Горе и Србије.

Црногорски председник је последњи пут у посети Србији боравио маја 2006. године, само неколико дана након проглашења црногорске независности.

број коментара 7 Пошаљи коментар
(понедељак, 18. мај 2009, 14:01) - anonymous [нерегистровани]

Bolji odnosi

Onda nikad nece ih bit!

(субота, 16. мај 2009, 22:14) - sasa [нерегистровани]

Bolji odnosi

Treba se opametiti dalazi u Beograd jer mu nesto
treba .Srbijo opameti se

(субота, 16. мај 2009, 22:09) - anonymous [нерегистровани]

.

Баш истог дана када и Бајден? Хм?

(субота, 16. мај 2009, 21:06) - Drago [нерегистровани]

Bolji odnosi

Bolji odnosi treba da se uspostave tek nakon sto Crna Gora povuce svoje priznanje nelegalne drzave Kosovo.

(субота, 16. мај 2009, 20:44) - bibe svajcarska [нерегистровани]

KORAK

SRBIJO Budi pametna samo toliko

(субота, 16. мај 2009, 19:40) - anonymous [нерегистровани]

braca crnogorci.......

...sta li oni spremaju za Srbiju...

(субота, 16. мај 2009, 19:27) - anonymous [нерегистровани]

a proterivanje

samo mi nije jasno zasto su onda proterivali one ambasadore,nista se nije promenilo,samo smo ispali smesni i neozbilni