Приштина без Срба

После доласка КФОР-а и УНМИК-а на Косово и Метохију почело протеривање Срба и осталих неалбанаца. До јуна 1999. године у Приштини живело више од 40.000 Срба, а данас их готово нема.

До  јуна 1999. године, у Приштини је живело више од 40.000 Срба. После доласка КФОР-а и УНМИК-а, почело је протеривање Срба и осталих неалбанаца с Косова и Метохије. У Приштини и другим градовима у Покрајини, Срба готово да нема. Шта је највећа препрека да се Срби тамо врате.

Многи становници Приштине десет година нису видели свој град у којем су одрастали, образовали се, стицали имовину, имали пријатеље и планове за будућност. Читаву деценију за њих је Приштина забрањени град.

Чак и оним Србима који су остали на ободу Приштине, у српским селима Чаглавици, Грачаници, Лапљем Селу долазак у град је онемогућен.

"Када једну групу у 21 веку избаците из града, ви сте јој узели све. Ми смо доспели у ситуацију да немамо права на град", каже Живојин Ракочевић, уредник магазина "Глас југа".

У Приштини и другим градовима на Косову и Метохији, изузев појединачних примера, Срба готово да нема.

Када ће се Срби вратити у Приштину тешко је питање. УНХЦР не обезбеђује само повратак породицама. Ми желимо да се они врате и да њихов повратак буде трајан. Сарађујемо са општинским властима и другим актерима да бисмо обезбедили трајан повратак, а не да људи поново одлазе", истиче Адан Илми, координатор УНХЦР-а из Приштине.

Фроде Мауринг из Програма УН-а за развој сматра да одговорност за повратак сносе друге институције на Косову. "Ми смо међународна организација која подржава права људи. Постоје институције које би требало то да олакшају. Многи су тражили помоћ али примећује се да је интерес за повратком у Приштину и друге градске области мањи него код људи који живе на селу", каже Мауринг.

Сви се слажу да до повратка Срба треба да дође, али препреке су и даље на сваком кораку.

"Знамо да постоји 35 пројеката али проблем је политичке и финансијске природе. Да би се процес повратка покренуо требало би да се ти пројекти промовишу и да почне њихова реализација", наводи Драган Велић из Комесаријата за избеглице.

Једно је сигурно, оцењују прогнани Срби, лоша атмосфера на Косову и Метохији неће допринети да идеја о мултиетничком животу тамо постане и стварност.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво