Сирија уз Србију против независности Косова

Србија ће уз помоћ Сирије настојати да спречи да се у Организацији исламске конференције усвоји резолуција којом се исламске земље позивају на признавање независности Косова, рекао у Дамаску министар спољних послова Србије Вук Јеремић.

Министар спољних послова Вук Јеремић изјавио је, приликом посете Сирији, да ће Србија уз помоћ те земље настојати да спречи да се у Организацији исламске конференције усвоји резолуција, на предлог Саудијске Арабије, којом се исламске земље позивају на признавање независности Косова.

Јеремић је, после разговора са сиријским председником Башаром ал Асадом, рекао агенцији ФоНет да Београд и Дамаск у потпуности деле мишљење о проблему једнострано проглашене независности Косова и да Сирија подржава дипломатске напоре Србије да очува свој суверенитет и територијални интегритет.

"Сирија је од великог значаја, имајући у виду да се овде за 10 дана одржава састанак ОИК, када ће, како смо обавештени, једна група земаља, предвођена Саудијском Арабијом, покушати да стави на гласање резолуцију којом се исламски свет позива на признавање независности Косова", истакао је шеф српске дипломатије.

"Чинимо све да то спречимо", истакао је Јеремић, а то је и главни разлог његове данашње посете Дамаску.

Србија настоји да група земаља чланица ОИК, предвођена Сиријом, која и председава том организацијом, подношењем амандмана на предлог саудијске резолуције, издејствује да она буде прихватљива и за Србију и да не задире у статус Косова.

Како је јавила сиријска новинска агенција САНА, председник Сирије Ал Асад је, током разговора, истакао потребу за проналажењем политичких решења сукоба на Балкану и Блиском истоку, како би се та два региона измакла од верских и етничких подела.

Сирија важи за једну од најутицајнијих исламских држава, посебно од како је француски председник Никола Саркози, прошле године, покренуо иницијативу која укључује посредовање Асада у решавању читавог низа проблема на Блиском и Средњем истоку, укључујући решавање палестинског питања, побуна у Ираку и тензија међу сукобљеним странама у Либану.

Истовремено, Сирија би могла одиграти важну улогу у решавању иранске нуклеарне кризе. 

Потенцијал за економску сарадњу 

Министар Јеремић је додао да је у разговору са Башаром ал Асадом било речи и о могућности унапређења билатералне сарадње.

"Сирија је земља која се у овом тренутку у економском, политичком и сваком другом смислу отвара према свету", рекао је Јеремић и истакао да постоје изузетан простор и потенцијал за економску сарадњу.

Према министровим речима, постигнут је договор да се до краја године одржи мешовити српско-сиријски комитет, као и да се поспеши формирање српско-сиријског савета.

"У економској кризи наша привреда требало би да покуша да буде присутна у свим земљама и на свим меридијанима", нагласио је Јеремић и оценио да је ова посета добра политичка основа за разумевање и сарадњу.

У разговору је било речи и о ситуацији на Блиском Истоку, где је, како је рекао Јеремић, Сирија незаобилазни фактор за креирање дуготрајног мира.

Сирија је ангажована у разговорима са свим чиниоцима на Блиском истоку и надамо се наредни месеци могу да донесу резултате, јер су "шансе боље него у било ком тренутку протеклих деценија".

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара