Исламске заједнице различито о Декларацији

Декларација о осуди злочина у Сребреници није идеална, али представља значајан корак у добрим односима Србије и БиХ, сматрају у Исламској заједници Србије. Међутим, Муамер Зукорлић, главни муфтија Исламске заједнице у Србији, одбацује Декларацију, нагласивши да је "неадекватна, несврсисходна и ниподаштавајућа".

Исламска заједница Србије сматра да Декларација о осуди злочина у Сребреници, није идеална, али да представља значајан корак у добрим односима Србије и Босне и Херцеговине.

Муфтија србијански Мухамед Јусуфспахић рекао је да се нада да ће и институције које говоре у име бошњачкога народа у Босни и Херцеговини рећи оно што је добро за односе две земље у будућности.

"Иако не идеална, она представља значајан корак у добрим односима између Србије и БиХ, између Србијанаца и Босанаца, између Бошњака и Срба, између муслимана и православних хришћана", рекао је Јусуфспахић.

Мислим да је то значајан корак и у погледу европских перспектива и Србије и БиХ, свеукупнога становништва Србије и свеукупнога становништва хетерогеног БиХ. Вероватно ће то наићи на критику оних који у овом тренутку, који је врло значајан за нас, желе само показати да имају ништа друго до конфликтни потенцијал, навео је муфтија србијански.

Са друге стране, главни муфтија Исламске заједнице у Србији Муамер Зукорлић одбацио је Декларацију о осуди злочина у Сребреници коју је усвојила Скупштина Србије.

Зукорлић сматра да су власти Србије пропустиле прилику да отворе нову белу страницу односа са Бошњацима и каже да је Декларација у супротности са захтевом Европског парламента којим се тражи осуда геноцида.

"Декларација је неадекватна, несврсисходна, ниподаштавајућа за највећи злочин у Европи учињен после Холокауста, а који има своје име, а оно гласи геноцид", рекао је Зукорлић.

Извињење има смисла само ако је по мери и очекивању жртве. Овим чином власти Србије показале су своју моралну, политичку и цивилизацијску немоћ и пропустиле прилику да отворе нову, белу страницу односа са Бошњацима, потврђујући тиме, да су таоци политике која је довела до геноцида, навео је главни муфтија Исламске заједнице у Србији.

Број коментара 32

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво