Jеремић у Јужној Африци

Инаугурација председника Јужне Африке је била прилика да Србија искаже захвалност тој земљи на подршци и доследности у ставу да не признаје независнот Косова, рекао министар Јеремић.

Министар спољних послова Србије Вук Јеремић присуствовао је инаугурацији новог председника Јужне Африке Џејкоба Зуме.

После разговора са државним врхом Јужне Африке на челу са председником Зумом, као и руководством партије Афричког националног конгреса, Јеремић је рекао да се став Јужне Африке по питању Косова неће мењати.

"Став Јужне Африке је кључан када је реч о броју признања једнострано проглашене независности Косова на афричком континенту", рекао је Јеремић.

Навео да је та земља "окосница" дипломатске борбе Србије на афричком континенту да се мирним, правним и дипломатским средствима бори за очување суверенитета и територијалног интегритета земље.

Јужноафрички парламент Џејкоба Зуму изабрао је за председника државе, пошто је његова партија Афричког националног конгреса однела победу на изборима.

Председничку кандидатуру за Зуму је поднела Вини Мадикизела-Мандела, бивша супруга Нелсона Манделе, за кога је рекла да је способан лидер.

Зума је некадашњи борац за слободу. Оптужбе за корупцију против њега одбачене су мало пре избора који су одржани 22. априла, осам година пошто су подигнуте.

Данашњој инаугурацији председника Зуме присуствовало је више од стотину делегација предвођених шефовима држава и влада и министрима спољних послова.

Дан после инаугурације новог председника биће одређен и састав новог кабинета.

Новог председника чекају велики изазови, пре свега привредна рецесија која није забележена у последњих 17 година, веома присутно сиромаштво, злочини и сида.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи