Реакције на Декларацију о Сребреници

Усвајање Декларације о осуди злочина у Сребреници је догађај од међународног значаја, оценио начелник општине Сребреница Осман Куљић. Сви европски медији пренели вест о усвајању Декларације.

Начелник општине Сребреница Осман Суљић оценио је да је усвајање Декларације о осуди злочина у тој источно-босанској општини догађај од међународног значаја, којим је Србија још једном потврдила значај у региону.

"По мени ће то донети у сваком случају стабилизацију ширег региона, јер Србија је једна од доминантних политичких фактора овог региона", изјавио је Суљић Танјугу.

Према његовим речима, грађани Србије и Босне и Херцеговине, али и читавог Западног Балкана, морају створити услове да реше несугласице и повежу своје економије, што ће затим резултирати већим страним и домаћим инвестицијама и осигурати бољи просперитет свих грађана.

"Мислим да Тадић и српски парламент врло мудро и лагано воде Србију ка ЕУ, што ће у сваком случају грађанима Србије понајвише дати позитивних рефлексија кроз даљи економски развој", рекао је начелник општине Сребреница.

Суљић задовољан због тога што Србија, као потписница и гарант Дејтонског споразума, подржава Босну и Херцеговину као целовиту, међународно признату државу.

Ковачевић: Поправљање имиџа Србије

Председник Европског покрета у Србији Живорад Ковачевић оценио је да је усвајање Декларације о осуди злочина у Сребреници корак који ће поправити међународни имиџ Србије и допринети "отварању нове странице" у регионалним односима.

Ковачевић је агенцији Танјуг изјавио да текст усвојен у Скупштини Србије начином на који је формулисан одражава однос политичких снага у парламенту, и да је постигнут најоштрији могућ тон осуде злочина у Сребреници.

"Нереално је било очекивати да може да се донесе декларација која би јасније исказала то што би требало рећи, али је ово много боље него да се покушао консензус са целокупним парламентом или са странкама опозиције, јер она би тек онда била разводњена до недопустиве мере", рекао је Ковачевић.

Извршна директорка Фонда за хуманитарно право Наташа Кандић оценила је да ће Декларација "у догледно време утицати на смањење тензија у Босни и Херцеговини на промену погледа грађана Републике Српске у односу на Сребреницу".

Кандић је оценила да је добро што је и Социјалистичка партија Србије гласала за ту декларацију.

"Партија која је имала власт у време најстрашнијих злочина, направила је значајан помак", оценила је Кандић и додала да без посланика СПС Декларација о осуди злочина над Бошњацима у Сребреници у јулу 1995. не би била усвојена.

Европска штампа: Извињење жртвама, али без речи "геноцид"

Немачка, руска и француска штампа оцењују да се Србија, усвајањем Декларације о Сребреници, извинила жртвама, осудила злочин и изјаснила се о својој прошлости, али да у документу не постоји реч "геноцид".

''Српски парламент се извинио за убиство хиљаде босанских муслимана у Сребреници 1995. године. О геноциду, међутим, нема говора'', пише недељник ''Цајт'', наводећи да је 15 година после, српски парламент осудио тај злочин.

Дневник ''Велт'' пише, такође, о томе да је српски парламент кроз ову декларацију, први пут после 15 година заузео званични став и указује да су, иако је текст јасно ублажен, ''српски националисти, упркос томе, љути''.

''Србија се извинила за масакр у Сребреници'', пише политички недељник ''Шпигл'' у онлајн издању, оцењујући да се Србија изјаснила о својој прошлости.

Немачка штампа подсећа да је дебата у парламенту трајала дуже од 13 сати и да је декларација, коју су, како се каже, проевропске снаге председника Бориса Тадића презентирале, усвојена тесном већином.

Итар-Тас: Чин националне катарзе

Руски електронски медији известили су без коментара да је усвајањем декларације Скупштина Србије осудила масовна убиства муслимана у Сребреници, бившој енклави у Босни и Херцеговини.

Наводећи да је јула 1995. у Сребреници убијено неколико хиљада муслимана, агенција Итар-Тас известила је да је декларација усвојена већином гласова после вишечасовне дебате о тексту и да је декларације замишљена као "чин националне катарзе".

Руска државна новинска агенција, чије извештаје преносе и остали електронски медији, наводи да је један део опозиције оштро критиковао намере власти, указујући да је неопходно осудити и злочине који су почињени и према српском народу, који је имао око 30.000 жртава, док је део опозиције позивао да се примени термин "геноцид" за догађаје у Сребреници.

На крају је усвојена првобитна верзија документа у којој се осуђују "све политичке и друштвене појаве које доприносе формирању идеје да је националне циљеве могуће остварити војном силом и насиљем над представницима других народа и религије", наводи Итар-Тас.

Канал НТВ наводи да је "Скупштина Србије донела историјску одлуку" и у извештају додаје да се "догађаји у Сребреници сматрају једном од најкрвавијих епизода рата на Балкану средином 1990-их".

Противници документа нашли су се у апсолутној мањини и на крају је парламент не само осудио догађаје у Сребреници, него се и извинио породицама погинулих", наводи та руска ТВ.

Званична Росијскаја газета у електронском издању наводи да је после вишечасовне дебате коју су најављивали експерти, усвојена мекша" формулација о неопходности да се убрза процес помирења између бивших југословенских република које су учествовале у ратним дејствима".

Лист додаје да је скупштина Србије изразила наду да ће сличне декларације са осудом злочина против Срба усвојити парламенти "других земаља" и да се ради у првом реду о БиХ и Хрватској".

Фигаро: Признате размере трагедије

Француска штампа, у извештајима о усвајању декларације о злочину у Сребреници, оцењује да је Србији, због дубоких подела, требало 15 година да призна размере те трагедије и напомиње да масакр у тексту није назван "геноцидом".

"После вишегодишњег затварања очију пред стварношћу, размере трагедије у Сребреници напокон су признате: скупштина Србије је усвојила резолуцију којом је осуђен масакр око 8.000 муслимана у Сребреници у јулу 1995", навео је дневник "Фигаро".

У декларацији је, како је указао лист, упућено извињење и саучешће породицама жртава "јер није све учињено да трагедија буде спречена", али масакр није назван "геноцидом".

"Србима је било потребно скоро 15 година да признају ту трагедију, толико су дубоке поделе о улози Срба у том сукобу", оценио је "Фигаро", напоменувши да националистички посланици, који су назвали декларацију "неправичном" и "срамном", и даље негирају да је Сребреница била поприште масовног погубљења.

Британски листови Тајмс и Индипендент оцењују Декларацију о осуди злочина у Сребреници као позитиван, али не и довољан корак.

Тајмс у уводнику констатује да је усвајање Декларације којом се осуђује оно што се догодило у Сребреници и упућује извињење добродошло, иако је, оцењује лист, реч о преузимању минималне одговорности.

Лист наглашава значај истине о Сребреници за породице жртава, политичку сцену Србије и процес помирења у региону, али сматра да речи нису довољне, те да Ратко Младић мора да буде ухапшен.

У коментару Индипендента истиче се да се власти Србије са председником Борисом Тадићем на челу труде да направе јасну разлику у односу на Србију из доба Слободана Милошевића, али се поставља питање како ће усвајање Декларације дочекати Бошњаци.

Лист очекује да ће изостављање речи "геноцид" из Декларације разљутити Бошњаке, али је, додаје "Индипендент", за њих вероватно важније то што је Ратко Младић и даље на слободи.

Декларација о осуди злочина у Сребреници усвојена је касно синоћ, после 13 сати оштре расправе. За Декларацију је гласало 127 посланика листе ЗЕС, Г17, СПС-ПУПС-ЈС и посланичког клуба мањина, против је био 21 посланика из редова ДСС и НС, док посланици СНС-а, СРС-а и ЛДП-а нису ни гласали.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво